baja

2021.01.19. 17:30

A pluszkilók sikeres leadásához érdemes életmódot is váltani

Húsz éven keresztül túlsúlyos volt Horváth Dávid. Többszöri sikertelen próbálkozás után végül szakemberek segítségével és egy komoly elhatározást követően életmódot váltott. Ma már negyven kilogrammal könnyebben éli mindennapjait, amelyek egy étterem vezetéséből állnak. A tapasztalatairól számolt be hírportálunknak.

Márton Anna

Horváth Dávid már évek óta tartja a súlyát, és jól érzi magát

Forrás: Petőfi Népe

Horváth Dávid saját bevallása szerint a hanyagság, a kényelmesség volt, ami miatt negyven kilogrammos túlsúllyal élt közel húsz éven keresztül. Mivel szerette a hasát, akkor evett és azt, amit éppen megkívánt. Általában elmaradt a reggeli, rohanás a munkába, esetleg napközben valamilyen nassolnivalókkal kihúzta estig. Amikor már letette a lantot, akkor bepótolta a reggelit, az ebédet és a vacsorát egyszerre.

– Ez a legrosszabb, ma már tudom, mert este ettem mindenfélét és ebbe beletartozott édesség, fehér kenyér, minden – emlékszik vissza a pár évvel ezelőtti időszakra Horváth Dávid. Amikor szembesült a brutális súlyfelesleggel, már negyven kilogramm pluszt cipelt magán, elmondása szerint az ízületeiben, gerincében és a lábaiban is érezte, 123 kilót nyomott akkor a 178 centiméter magas férfi.

Ha néha sikerült is pár kilótól megszabadulnia, azok rögtön visszakérezkedtek. Volt két kisebb sikere, ebben a húszéves szakaszban, egyszer – egy bizonyos diétával – 23 kilogrammot adott le, abból 32 ment vissza. A másik hasonló volt. A jojóeffektus nála is jelentkezett. Így utólag visszatekintve szerinte az volt a baj, hogy csak fogyókúrázott és elmaradt az életmódváltás.

– Ha életmódváltásban gondolkodsz, akkor fogsz tudni igazán sikeres lenni ezen a területen

– tette hozzá.

– Ha agyban nem történik nagyon komoly elszántság és egy teljes váltás, akkor csak részsikereket lehet elérni. Nálam, amikor visszajöttek régebben a pluszkilók, a fogyókúráról hallani sem akartam. Csak bosszantott a családtagok gondoskodása, a szeretetből való féltés, és amikor kihangsúlyozták, hogy nem muszáj annyit enni, lehet kevesebbet, dacból még inkább be akartam bizonyítani, hogy engem nem érint, és nem érdekel. Megsértődtem és még többet ettem – mondta Dávid.

Nem várta a nyarakat az öltözködés miatt, a teleket inkább, a hideget jobban bírta, a réteges ruhával el tudta takarni azt, amit nem akart megmutatni. Nem szeretett lemenni a strandra sem. Az osztálytalálkozóktól a hideg is kirázta, mert szembesülnie kellett mindig azzal, hogy akik régen látták, megjegyezték viccesen vagy élcelődve, miként néz ki, mikor fog szétesni. Mindig úgy tekintett a fogyásra, mint egy lehetetlen kihívásra, amit nem képes megcsinálni. Pont a két fogyásnak és a jojóeffektusnak a kudarca gyengítette benne a próbálkozásokat.

– Immár öt évvel ezelőtt, 2016 augusztusában azonban történt valami. A nagyobbik fiunk házasságkötésre készülődött, én már akkor kétféle gyógyszert szedtem naponta, gyulladáscsökkentőt és a köszvényre egy gyógyszert. Tudtam azt, ha itt nem állok meg, a gyógyszerek száma csak növekedni fog, mert jöhet még magas vérnyomás, érszűkület, cukorbetegség is – emlékezett Dávid.

Horváth Dávid már évek óta tartja a súlyát, és jól érzi magát
Fotó: Petőfi Népe

A lagzi után szakértőhöz fordult, megelégelte az autodidakta módon való próbálkozás. Felkereste Cseri Tamás személyi trénert, crossfit­edzőt. Eltelt egy hónap, heti két személyi edzéssel, ami plusz két és fél kilogrammot eredményezett súlyban. Ekkor rájöttek, hogy még valakit be kell vonni a programba, egy dietetikust, aki segít a táplálkozásban. Nem elég önmagában az edzés, párosítani kell egy komoly étrendváltoztatással, csak akkor lehet szó életmódváltásról. A szakértő Kalászi Judit dietetikus személyében érkezett, aki nagyon segítőkész volt.

– Ő összeállított egy nagyon komoly étrendet, amit követnem kellett, ő javasolta a több edzést. Tamással tanácskoztunk, majd ezután heti 5 alkalomra emeltük a tréningek számát – mondta el Dávid. A szigorú diétát betartva elindultak lefelé a kilók. Alacsony szénhidráttartalmú, de alapvetően fehérjediéta, hagyományos napi ötszöri étkezést foglal magában, elsősorban a fehér lisztet, a cukrot és a tésztaféléket zárta ki. Viszont megtartotta a húsokat, tejterméket, a gabonát teljes kiőrlésű gabonára váltotta, kenyeret és más pékárút, süteményeket is tartalmazott, de csak teljes kiőrlésű lisztből. Ez volt az első lépés a siker felé, neki akkor ez életmentő volt.

Ennek a diétának a betartásával és a heti öt edzéssel átlagosan heti másfél kilóval kezdett csökkenni a súlya.

– Így eljutottunk egészen 25 kilogramm mínuszig 8 hónap alatt, és ott megállt a fogyás. Már nagyon jól éreztem magam a bőrömben, elkönyvelhettem volna a sikert, de nem akartam megállni, mert picit tartottam a jojóeffektustól. Nekem a crossfitedzés vált be, ami tartalmazott kardiovaszkuláris gyakorlatot, magas intenzitású mozgást, illetve erőemelést. Én ezzel az életmóddal érzem jól magam, végül még további 15 kilogrammtól is megszabadultam – zárta gondolatait Horváth Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!