Jawa-találkozó

2020.05.31. 11:30

Határon túlról is érkeznek majd kiállítók a kalocsai találkozóra

Elmarad idén a kalocsai vete­ránjármű-kiállítás, azonban nem maradnak program nélkül a régi motorok szerelmesei. Szep­temberben egy Jawa-találkozót szerveznek, melyre határon innen és túlról számos kiállító regisztrált.

Gábor János

Pusztai József szervező is a motorok szerelmese

Forrás: PN

Fotó: Gábor János

Bár a Magyar Veterán Motorok Baráti Köre által Kalocsán meghonosított veteránjármű-kiállítást – amit idén május közepén tartottak volna – lemondták a szervezők, egy másik hasonló eseménynek, egy Jawa-találkozónak otthont fog adni a város. A szervezet helyi tagja, Pusztai József motorrestaurátor elmondta nekünk, hogy az országban páratlan rendezvényről van szó, és már most kétszer annyian regisztráltak rá, mint tavaly. A Jawa egész Közép-Európában kultuszt teremtett, így nem meglepő módon a határon túlról, többek között Szlovákiából és Szerbiából is jönnek majd kiállítók.

– Majdnem az utolsó pillanatig kitartottunk, hogy esélyt adjunk az idei veteránjármű-kiállításnak, de sajnos úgy kellett döntenünk, hogy idén nem tartjuk meg – mondta Pusztai József. Hozzátette: a járvány okozta bizonytalanság ellenére a Baráti Kör nyitott volt rá, hogy csak későbbre halasszák az évről évre több ezer látogatót vonzó tárlatot, ám rájöttek, hogy a minőségi szervezés legalább hat hónapot vesz igénybe, így nem kockáztattak meg egy újabb idei időpontot.

– Nagyon sok veterános klub tolja a rendezvényeit, miközben tudjuk, hogy augusz­tus 15-e körül még lesz egy országos bejelentés arról, hogy lehet-e majd nagy létszámú rendezvényt tartani. Szerintem akkortól október közepéig minden szervező megpróbálja majd pótolni az elmaradt eseményeit – summázta, egyértelművé téve, hogy a várhatóan túlzsúfolt programnaptárba sem akarták beleerőltetni a kiállítást.

Elárulta ugyanakkor, hogy saját szervezésben tartani fog egy, az oldtimer-rajongóknak ugyancsak ínyenc falatnak számító rendezvényt, ami a laikusoknak kissé bonyolultan hangzó – motortípusokat jelölő – Jawa 350 634-638 Hungary Csoporttalálkozó címet kapta. Az eseményt egy veterán korú Jawa-tulajdonosokat összefogó, népes Facebook-csoport ihlette.

– Tavaly tavasszal futottam össze az egyik taggal, aki felvetette, hogy össze kellene hozni a csoportot, mivel a közösségi oldalon mindenki ismer mindenkit, de élőben még nem találkoztak – mondta a tavalyi, első alkalom előzményeiről a szervező.

– Sokan jöttek és olyan jól sült el, hogy mielőtt elmentek, már követelték, hogy jövőre is tartsuk meg – idézte fel, majd kérdésünkre elárulta: ez a hazánkban és több szomszédos országban élő tagokból álló csoport máshol és máskor még nem tartott hivatalos találkozót, így Kalocsa lett az otthona a rendezvénynek. Az úttörő esemény szinte biztos, hogy hagyománnyá válik, mivel a tavalyi harminc-negyven kiállítónak eddig már a kétszerese regisztrált.

Pusztai József szervező is a motorok szerelmese
Fotó: Gábor János / PN

Mint azt a rendezvény szervezője elmondta, az eddigi állás szerint a legidősebb Jawa egy 1951-es, 150 köbcentiméteres, nagykőrösi motor lesz, de a legfiatalabb kétkerekű is 1986-os, tehát minden egyes jármű harminc év feletti lesz a kiállításon. A belföldön legtávolabbról „lábon” érkező motort valószínűleg ugyanaz a győri hölgy vezeti majd, aki oldalkocsis motorjával érkezett tavaly Kalocsára, és az idei találkozóra is regisztrált.

A szeptember 13-ra meghirdetett találkozó a motoros zarándokhelynek számító Old Motors Pub parkolójában lesz. A belépés ingyenes, bárki megnézheti a kiállítást, és várhatóan sétamotorozást is biztosítanak majd a közönségnek. A találkozón néptáncbemutató várja majd az érdeklődőket, valamint egy Jawa-szépségversenyt is hirdetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!