Hallgassa élőben!
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Nézze meg a Fővárosi Nagycirkusz jubileumi előadását! (videó)

Az elmúlt hét egyik különleges eseménye a Fővárosi Nagycirkusz épületének 50 éves fennállását ünneplő gálaműsor volt. A létesítmény 1971-es nyitógálájának archív felvételeivel és az abban részt vevő művészekkel készített interjúrészletekkel gazdagított műsorban könyvbemutatót is tartottak, valamint bejelentették egy új cirkuszművészeti díj, a Karády Béla emléklánc létrehozását.

Az est Fekete Péter kulturális államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszeri biztos köszöntőbeszédével vette kezdetét – közölte a Fővárosi Nagycirkusz.

„A cirkuszművészet a kulturális ágazatok egyik legkülönlegesebbje, amely a színházzal együtt egy integráló művészeti ág, minden művészeti ágat magába foglal. A ma esti alkalomra két meglepetéssel készültek a cirkusz dolgozói: felkutatták az 50 évvel ezelőtti fellépőket és csupa olyan zsánerszámot választottak a gálaműsorra, amelyek a régiek kópiái. A másik pedig a Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című könyvsorozat 6. kötete” – méltatta a gálaműsor jelentőségét az államtitkár.

Maka Gyula konferanszié társa Ócsai Böbe volt, aki egy családi hand voltige számmal már az 1971-es nyitóműsorban is fellépett. Az egykor artistaművész izgalmas történetei különös hangsúlyt nyertek-, hidat képeztek az ötven évvel ezelőtti múlt és a jelen között.

Az 1971-es nyitógála szereplőivel készült videóinterjúk után a manézsban -immár felfrissítve – megelevenedtek az egykori zsánerszámok, az archív felvételek segítségével megelevenedtek az egykor világhírű nagyok, akikre a mai napig is büszke a magyar artistavilág.

Nem lehetett szó nélkül hagyni Rodolfót (polgári nevén Gács Rezsőt), akiről Ócsai Böbe mesélt anekdotákat: a józsefvárosi születésű művész – a legenda szerint – egy kínai gyöngyárustól tanulta első dunai kaviccsal bemutatott bűvészmutatványát. Az 1971-es nyitógálán természetesen a világhírű Eötvös Gábor zenebohóc is fellépett a családjával. A „Van mááásik!” című, szállóigévé vált produkciót az egyszerre két trombitát megszólaltató Könyöt Dávid és párja Schneller Ancsa idézte elénk. Érdemes megjegyezni. hogy Könyöt Dávid nagyapja, Könyöt Sándor a Fővárosi Nagycirkusz előző épületének neves igazgatója volt. A dédnagyapát, Könyöt Lipótot pedig a magyar cirkusz atyjaként tartották számon.

A gálaműsor emléket állított a Weisz Nándor által alapított Váradi csoportnak, a jelenleg egyetlen magyar fliegende csoport segítségével 3 Hunfi fiegende levegőtrapéz csoportnak, a Donnert család 1971 – es fellépőnek és a világon jelenleg egyedül működő carousellnek is. A körhintán dolgozó fiatal artisták bebizonyították, hogy méltó utódai az ötven évvel ezelőttieknek. A Trio Bokafi deszka akrobatái – külön érdekesség, hogy Boros Gábor a csoport vezetője civilben esküvői ruhaszalont tulajdonol – eleganciával fűszerezett lélegzetelállító ugrásokkal és több fordulatos szaltókkal ejtették ámulatba a pandémia miatt sajnos csak online nézőtér közönségét.

A gálaműsor fináléja előtt ismét Fekete Péter a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszeri biztos lépett a manézsba, aki – miután tisztelettel adózott az 1971-es gála vezetői és alkotói, valamint az épület korábbi igazgatói előtt – bejelentette: „Karády Béla, egykor az Operett és a Magyar Cirkusz és Varieté rendezője és művészeti vezetője végrendeletében egy komoly és felelősségteljes örökséget hagyott a Fővárosi Nagycirkuszra. A végakarat szerint minden év augusztus 10 – én – a születésnapján – egy új, rangos díjat adunk át. Az év legkiemelkedőbb artistaprodukcióját és művészét fogjuk jutalmazni a Karády Béla nevét viselő emléklánccal. Így visszük tovább egyszerre nevét és gazdag örökségét, másrészt pedig új ajtót nyitunk a jövő felé.”

Hozzászólások

in memoriam
Törőcsik Mari: nekem szép és gazdag életem volt
eb 2020 / 4 perce
Sevilla lehet Bilbao helyett az egyik Eb-helyszín
Jelenleg Spanyolország egész területén zárt kapus futballmérkőzéseket lehet csak tartani.
Gyász
"Olyan gyorsan mentél el tőlünk, még búcsúra sem volt időnk. Fájdalmat itt hagytad nekünk, míg élünk, emléked őrzi szívünk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DUDÁS LÁSZLÓNÉ Gál Olga Piroska kecskeméti lakos, 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 21-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy POGÁNY LÁSZLÓNÉ Szerdahelyi Gizella kecskeméti lakos, 85 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 20-án, 15.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik KARDOS JÁNOSNÉ Gulyás Erzsébet (volt Pajkó Györgyné) temetésén megjelentek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédikénk, keresztanyánk KAKULYA AMBRUSNÉ Kiss Lídia 2021. március 27-én 91 éves korában, betegségben elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. április 21-én, 11.45 órakor református szertartás szerint a kecskeméti Köztemetőben helyeztetjük örök nyugalomra. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük és ezúton mondunk köszönetet azoknak, akik édesanyánkat elkísérik utolsó útjára. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk azokkal akik ismerték és szerették, hogy KRIZSÁN JÓZSEF 2021. március 18-án, életének 66. évében elhunyt. Szerettünktől 2021. április 20-án, 13.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben veszünk örök búcsút. Drága emléke örökre szívünkben él! Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KÉRI ISTVÁNNÉ Francia-Kiss Laura Lenke 2021. március 29-én, életének 94. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk temetése 2021. április 19-én hétfőn, 15.00 órakor lesz római katolikus gyászszertartás szerint a kecskeméti Köztemetőben. Emlékét szeretettel őrizzük! A gyászoló család.
Búcsúztam volna toletek, de erom nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek..." Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Sólyom Károly 88 éves korában elhunyt. Temetése 2021.04.19-én 15 45 órakor lesz a Kecskeméti köztemetőben. A gyászoló család
"Olyan gyorsan mentél el tőlünk, még búcsúra sem volt időnk. Fájdalmat itt hagytad nekünk, míg élünk, emléked őrzi szívünk." Megrendülten tudatjuk, hogy szeretett Édesanyám, nagymamánk MARKÓ ISTVÁNNÉ Pataki Mária kecskeméti lakos, életének 85. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. április 16-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család. "Felfogni a felfoghatatlant, nagyon fáj és nehéz. Örökké szívünkben tart a szeretet, és az emlékezés."
„Hiába ültetünk sírodra virágot, eltemettünk ide egy egész világot.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk RESZELI-SOÓS ANDRÁSNÉ Egyedi Rita 2021. március 25-én életének 54. évében távozott közülünk. Utolsó útjára a kecskeméti Köztemetőben kísérhetik el mindazok, akik részt vesznek a 2021. április 16-án, 15.00 órakor kezdődő temetésén. Drága emléke szívünkben él! Gyászoló gyermekei.
A boldog feltámadás reményében tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették , hogy TÚRI JÓZSEFNÉ Rozsi Anna Terézia életének 82. évében elhunyt. Utolsó földi útjára 2021. április 15-én, csütörtökön 10.45 órai kezdettel kísérjük a római katolikus egyház szertartása szerint a kecskeméti Köztemetőben. Emlékét kegyelettel megőrizzük! A Gyászoló Család és a Kecskeméti Református Egyházközség.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH JÁNOS helvéciai lakos, 49 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 15-én, 14.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Búcsúztam volna Tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FRANCIA-KIS JÁNOSNÉ Máté Julianna Anna a Konzervgyár nyugdíjasa kecskeméti lakos, életének 82. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. április 16-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÓDOGH ISTVÁNNÉ Kövecses Erzsébet ágasegyházi lakos, 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 16-án, 10.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz mint a csillagok." Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk HALÁSZ ISTVÁN SÁNDOR életének 78. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. április 15-én, 14.00 órakor lesz az orgoványi katolikus temetőben. A gyászoló család.
"Szomorú az út, mely a sírodhoz vezet, megpihent a Te jóságos szíved. A szív egyet dobbant, s megállt távozásod sosem lesz emlék csupán. Bennünk örökké élsz egy életen át, s odafentről vigyázol reánk." FARKAS ISTVÁN halálának 3. évfordulójára emlékezik felesége, lányai, vejei, unokái, dédunokái.
Bánatos szívvel tudatom mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága testvérem, MÁNYA GYULA 2021. március 31-én, életének 75. évében elhunyt. Hamvának örök nyugalomra helyezése 2021. április 14-én 11.00 órakor lesz a siófoki Szépvölgyi Temetőben. Testvére: Inci
"Boldog az, kit kiválasztasz és magadhoz fogadsz Uram." /64. zsoltár 5. vers/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. MEZEI ZOLTÁN 6500 Baja, Szentháromság tér 7. szám alatti lakos, 2021. április 4. napján, 44 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2021. április 12-én, délelőtt 11.00 órakor veszünk búcsút a Rókus temetőben. A gyászmise a temetés napján 18.00 órakor a Belvárosi Szent Péter és Szent Pál templomban lesz. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család.
"Szeretteim, ne sirassatok, Isten áldása legyen rajtatok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KARDOS JÁNOSNÉ Gulyás Erzsébet (volt Pajkó Györgyné) kecskeméti lakos, 88 éves korában, 2021. március 25-én csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 14-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy RÓBERT GÁBOR zenepedagógus, nyugalmazott főiskolai docens március 29. napján, életének 84. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Felejthetetlen halottunktól május 19-én, 11.00 órakor az Óbudai temetőben veszünk végső búcsút és helyezzük örök nyugalomra. Drága emlékét szívünkben őrizzük! A gyászoló család. A temető címe: 1037 Budapest, Bécsi út 365-371.
"Nem vársz minket már ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, de egy könnycsepp a szemünkben érted él, a gyertya az asztalon érted ég. S bennünk él egy arc, végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk és nem feledünk téged." Emlékezés HERCZEG ENDRE halálának 5. évfordulójára. Fájó szívvel gondol rá szerető felesége, akivel közel 60 évig együtt voltak jóban és rosszban, 2 lánya, 3 unokája, 3 dédikéje.
vakcinahelyzet / 24 perce
A regisztráltak kétharmada már megkapta az oltást
kék hírek / 29 perce
Hét határsértővel szemben intézkedtek a megyei rendőrök
baon.hu
Bakot lőtt / 38 perce
Cenzúrázott a Facebook egy várost a félreérthető neve miatt
támogatás / 48 perce
Súlyos beteg kisfiúnak segítenek Magyarország kedvenc úszói
koronavírus / 1 órája
Jól van a Covid miatt császározott kecskeméti kismama és babája
Bajáki Zsanett
vitorlázás / 1 órája
Megvédte Európa-bajnoki címét Berecz Zsombor