Bodyfiction

2018.10.10. 15:22

Fényképben élő testek: pénteken indul a Fotóhónap 2018

A közönség a test és a fotográfia médiuma közti párbeszéddel, illetve egyéni, radikális ábrázolási módokkal találkozhat: a tárlaton láthatóak többek között monitoron megjelenő pixelekre széthullott testek, emberméretű életlenség, vagy épp manuálisan eltávolított arcok.

A Magyar Fotográfiai Múzeum Bodyfiction című tárlata fiatal európai fotográfusok munkáiból válogatott, akik munkáiban a test és a fotográfia médiuma közötti párbeszéd esztétikai értelemben kap kiemelt funkciót.

A kiállítás a European Month of Photography Bodyfiction munkacímre hallgató projektjének a része. A szervezet kurátorai által kiválasztott tematika alapján mintegy 60 európai fotográfus munkái kerültek be a „kalapba”, amelyből a múzeum kurátora válogatott.

Eva Stenram: Part 5, 2013, courtesy of Ravestijn Gallery

Mindegyik alkotó másképp és más céllal foglalkozik a test fotografikus reprezentációjával, de mindegyikükben közös, hogy munkáikban a fotográfia mediális kérdéseire való utalás is jelen van. Az alkotások az egyéni, radikális ábrázolási módokkal élnek: a tárlaton láthatóak a monitoron megjelenő pixelekre széthullott testek, az emberméretű életlenség, a manuálisan eltávolított arcok, a pixelekből újraszerkesztett testek erről tanúskodnak. Kizárva az elkapott pillanat evidenciáját láthatóvá teszik a médiumot, és így nem csak a testek, arcok „akármilyenségét” reprezentálják, hanem

a médium és a médiumhasználatok jelenkori problematikusságának sokféleségét is elénk tárják.

Mira Loew: Dark Faceless, 2014

A tárlaton szereplő művészek: Carina Brandes, Érmezei Lili Zoé, Anna Horcinová, Mira Loew, Máté Balázs, Eva Schlegel, Eva Stenram, Annelie Vandendael. A kurátor: Tóth Balázs Zoltán.

Borítókép: Anna Horčinová: Impossible, 2012

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában