kiszámíthatóság

2019.01.22. 17:29

A biztonságra hajtanak a lakáshitelesek

Egyre többen választják a kiszámíthatóbb, fix kamatozású hiteleket.

Novemberre meghaladta a nyolc évet az új lakáshitel-szerződések kamatperiódusának átlagos hossza, a felvett lakáskölcsönök 84 százaléka pedig egy éven túli kamatfixálású volt – olvasható a Világgazdaság keddi számában.

A lap a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján azt írja, hogy a lakossági ügyfelek egyre hosszabb időre igyekeznek rögzíteni frissen felvett lakáshiteleik kamatfeltételeit.

A korábban népszerű változó kamatozású, de legfeljebb egyéves kamatfixálású lakáshitelek hitelek aránya 2017 első tizenegy hónapjában még megközelítette a 40 százalékot az új szerződéseken belül, tavaly január és november között azonban már csak mindössze 16,2 százalékot ért el.

A lap szerint az éven túli kamatperiódusú lakáshitelek gyors terjedése több ok miatt nem meglepő. Egyrészt a jegybank az elmúlt időszakban több eszközzel is ebbe az irányba terelte az adósokat és a pénzügyi szolgáltatókat: ilyen volt a hosszabb kamatfixálás mellett kínálható minősített fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenése, és az adósságfékszabályok bevezetése, illetve szigorítása is.

A másik ok, hogy már maguk a lakáshitelek iránt érdeklődő ügyfelek is emelkedő kamatokkal számolnak hosszabb távon, így kiszámíthatóbb feltételekre törekszenek, és ezek biztosítása érdekében hajlandók némi felárat is fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában