fejlesztés

2018.08.23. 18:54

Egyedülálló akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át

A fővárosi létesítmény a termelés és a fogyasztás kiegyenlítését segíti, hozzájárulva ezzel a megújuló energiaforrások használatához is.

Akkumulátoros villamosenergia-tároló létesítményt adtak át csütörtökön Budapesten, megvalósításához, tesztüzeméhez és integrációjához csaknem 500 millió forintot nyert az Alteo csoporthoz tartozó Sinergy Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán. A kutatás-fejlesztési projekt összértéke 1,1 milliárd forint.

A projekt mérföldkőhöz érkezett, a villamosenergia-rendszer frekvencia-szabályozásán túl az akkumulátoros villamosenergia-tároló segítségével tervezhetőbbé tehető a megújuló energiaforrások, leginkább a szél- és napenergia integrálása – mondta az átadón ifjabb Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója.

A kutatás-fejlesztési projekt során szeretnének olyan innovatív megoldást létrehozni az áramfogyasztás és a termelés közötti kiegyenlítésre, ami azt is segíti, hogy az időjárásfüggő megújuló energiák is bekerüljenek a rendszerbe

- hangsúlyozta. Hozzátette: a villamosenergia-tároló létesítmény ennek egy része, de ez a megoldás nemcsak Magyarországon, hanem Kelet-Közép-Európában is egyedülálló.

A vezérigazgató úgy fogalmazott: a projekt eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket; bíznak abban, hogy az üzemeltetési tapasztalatok összegyűjtése után bizonyítható lesz, hogy a hazai energetikai piacon szükségszerű és elengedhetetlen az akkumulátoros energiatárolók használata. A következő fázisban fejlesztik a meglévő szabályozó központot, létesítenek egy villamosenergia-alapú hőtermelő berendezést.

Az ALTEO Nyrt. magyar tulajdonban lévő energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat. Üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz-energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára történő, személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában