Bulvár-celeb

2023.09.19. 11:21

Kimutatták a nyugat-nílusi lázat két embernél Magyarországon

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal megerősítette a hírt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Witsawat.S

A betegeket kórházban ápolják, egyikük már gyógyultan távozott, a másik még kórházi kezelésre szorul.
A Népegészségügyi Főosztály tájékoztatása szerint a nyugat-nílusi láz szúnyogcsípéssel átvihető vírusos megbetegedés, amelyet a Culex moszkitók (szúnyogok) terjesztenek madarakról emberre, szúnyogcsípés révén.

A maláriát terjesztő szúnyogokkal ellentétben ezek a szúnyogok nappal aktívak.

 A nyugat-nílusi vírus által okozott fertőző betegség, 80-85 százalékban tünetmentesen zajlik, hívta fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Kormányhivatal a sonline-nak küldött válaszában. Azt is kiemelték, hogy nehezen különíthetők el a tünetek más vírusbetegségektől, hiszen a bevezető tünetek között található: hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás.

Egyidejűleg testszerte nyirokcsomó-duzzanat mutatkozik, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon.

Ez az állapot kb. 6 napig tart, melyet gyors javulás vált fel. Idős embereknél, a betegség második periódusában, agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, a halálos szövődmények is náluk gyakoribbak.

A vírus a betegség első 6 napján kimutatható a vérből. Később a vérben jelenlévő ellenanyagok kimutatásával lehet igazolni a fertőzést.

Fontos tudni a nyugat-nílusi lázról, hogy jelenleg csak tüneti kezelése létezik és

nincs ellene védőoltás.

A hatóság rovarirtást javasol megelőzésre.

A témával kapcsolatban a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem is közzétett egy előadást, amelyből az is kiderül, hogy egy okostelefon segítségével hogyan járulhatunk hozzá a kutatók munkájához az inváziós szúnyogfajok feltérképezésében. De Kurucz Kornélia, a PTE TTK Biológiai Intézet és a VNL munkatársának magyar nyelvű előadásából az is kiderül, mekkora veszélyt jelentenek az inváziós szúnyogok.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában