Gazdaság

2015.09.21. 16:33

Tudnivalók az adófolyószámla-kivonatokról

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést a hivatalnál nyilván tartott folyószámlájuk 2014 végi egyenlegéről.

nav.gov.hu

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. A NAV az egyenleg megállapításánál a 2014. december 31-ei állapotot veszi alapul. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt csak az találhat, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2014-ben késedelmi pótléka keletkezett, amit egyébként 2015. november 16-ig kell megfizetni.

Azok az adózók, akiknek 2014. január 1. és május 11. között legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallásuk vagy adatszolgáltatásuk volt, elektronikus bevallóknak számítanak, így papíron nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem. Ők az ügyfélkapus regisztráció óta a netes felületen folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását, és, ha 2014-ben késedelmi pótlékot kell fizetniük, akkor június végétől megtekinthetik azt is, milyen elmaradásból származik a fizetendő pótlék.

A folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítő átvétele után az adózónak célszerű azt a kivonat mellékleteként megküldött „Tájékoztató” segítségével saját nyilvántartásával összehasonlítani. Eltérés esetén észrevételt tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 40/20-21-22 számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül, vagy írásban lehet. Ehhez a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető „Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget.

Az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbb észrevétel az Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek beszedési számla adónem egyenlegének felülvizsgálatára és annak késedelmi pótlék vonzatára érkezett. Ennek az lehet az oka, hogy az adózók több esetben csak a kivonat kézhezvételét követően igazolják biztosítási jogviszonyukat, ezért a nyilvántartás is csak ezután rendeződik a NAV-nál. Gyakori a fizetési könnyítéssel érintett kötelezettség eredeti esedékességétől az engedélyezett fizetési könnyítés időszakának kezdetéig felszámított, automatikus késedelmi pótlék vizsgálatára vonatkozó észrevétel is, annak ellenére, hogy a fizetési könnyítést biztosító határozat erre vonatkozóan tájékoztatást nyújt. A befizetéseknél jellemző hiba, hogy az adózók a banki vagy a postai utaláskor téves adónemet vagy téves adóazonosítót jelölnek meg, így a befizetésük nem jelenik meg a folyószámlán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!