Gazdaság

2012.06.04. 18:22

Nektárt nyalt a fagy

Az éves méztermés legalább negyedét elvette a méhészektől a száraz ősz, meg a fagyos tavasz. Jelentős drágulást prognosztizálnak a mézpiacon.

Miklay Jenő

Átlagosan mézelő esztendőben körülbelül 20-22 kiló mézre számítanak a Duna-Tisza közi méhészetekben kaptáronként. Idén úgy néz ki, jobb esetben is 15-16 kiló lesz a teljesítményük, mert a kora tavaszi nektárt adó virágok jelentős részét elpusztította a fagy. Az akácfákon csak a lomb felső harmadán nyíltak ki a virágok, a kevés másodvirágzás pedig jelentéktelen.

Molnár Imre fülöpházi bioméhész arról tájékoztatott, hogy némileg jobb a hegyvidéki akácosok mézhozama az alföldiekhez képest, a Felső-Kiskunságban is kis lombfelületen virágoztak a fák, ezért talán csak néhány kiló akácmézet lehet elvenni egy-egy méhcsaládtól.

Hasonlóak Bisztricsány Zoltán nagykőrösi méhész tapasztalatai is. A dél-pest megyei méhészek örültek annak a kevés nektárnak is, amit a galagonya és más annak idején virágzó cserjék pótoltak a repcére. Az ugyanis már köztudomású, hogy a repceméz is kurrens csemege lesz. Például Bács-Kiskun megyében az olajos növény nagyjából 17 ezer hektár vetésterületén mintegy 40 százalékos mértékű a pusztulás, főleg a tavaly őszi szárazság valamint a húsvétot követő erős lehűlés következtében. Soha nem fordult még elő akkora kaptárforgalom a jó kondíciójú repcetáblák körül, mint idén. Egy kecskeméti gazda elsorolta: nála nem kevesebb mint 12 méhész kért bebocsátást a sárgálló méhlegelőre. 

Ez idő tájt a napraforgó és a vadon vegetáló selyemkóró virágzásában bíznak a méhészek. Egyelőre jól fejlődnek ezek a növények, de tartósabb szárazság esetleg keresztül húzhatja számításaikat.

Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke nem régen javasolta: lehetőleg virágzás után irtsák a selyemkórót, azzal pótolható valamelyest az akác nektárja. Az agrártárca azonban nem kívánja korlátozni a vaddohány irtását, a szakemberek szerint ez a  növény veszélyezteti a magyar flórát.

Bisztricsány Zoltán szerint a méz tavaly jellemző kilónkénti 900 forint felvásárlási ára elfelejthető, jóval ezer forint fölött kérnek a termelők a kereskedőktől. A félidei mézleltár és becsült további hozamok szerint országosan 4-5 ezer tonna, az éves átlaghozam fele várható. A fizetőképes vásárlók fogyatkozása miatt az árak nem nőnek majd egyenes arányban, de a méhészek tapasztalati becslése szerint jobb esetben is 20-25 százalékos áremelkedésre lehet majd számítani a mézpiacon. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Idén felesben osztoznak a kaptárlakókkal
[/caption]

Ezek is érdekelhetik