Gazdaság

2012.04.16. 15:27

Ollóba szaladt a birkanyáj

Bajban lehet a textilipar – mondják a juhászok, akik e témában nemigen tévednek. Tavaly óta 25 százalékkal csökkent a gyapjú felvásárlási ára.

Miklay Jenő

Régen elmúlt az idő, amikor a gyapjúszüret komolyan számított a juhászatokban. Most is számít persze, de amióta Ausztrália meg Új Zéland betört a világpiacra a minőségi textilipari alapanyaggal, a hazai gyapjútermelés jövedelmezősége kicsire zsugorodott az ágazat összes bevételében.

Hazánk már csak azért sem tudna gyapjú-nagyhatalom lenni, mert a fajtabeli sokféleségben lehetetlen egyöntetű minőséget előállítani. Ezért a magyarországi gyapjúért régóta úgy fizet a kereskedelem, ahogy épp kedve tartja. Az utóbbi időben javult ugyan valamit a piaci helyzet, annak köszönhetően, hogy az emberiség megundorodott a műanyag ruhától, ágyneműtől és mindinkább a természetes anyagokból gyártottakat keresi a boltokban.

Sebők Mihály, a nagy törteli juhászat tulajdonosa tavaly 365 forintot kapott a gyapjú kilójáért. Tűrhetőnek mondja ezt az árat, de a kereskedők idei ígéreteivel korántsem elégedett:  legalább 25 százalékkal kevesebbet akarnak adni a gyapjúért. Ebből az sejthető, hogy romlott a helyzet a feldolgozóipar piacain is.

– A hazai juhászatokban a gyapjú "termés" nem döntő tényező, például a mi gazdaságunkban körülbelül 10-15 százalékot tesz ki az árbevételben. Abszolút értelemben persze nem kevésről van itt szó. Úgy számolom, most az áprilisi nyíráskor 10-12 tonna jön le a kétezres körüli állományról. Korán nyírjuk, tiszta a gyapjú szálmérete finom, 22 mikron – magyarázta a birkanyírás eredményét Sebők Mihály.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy juh minden évben ad egy férfiöltönyre való gyapjút
[/caption]

A húshasznú juhászatokban a jövedelem legnagyobb része, közel 90 százaléka a bárányértékesítésből származik. Anyajuhokra vetítve  legalább 150-160 százalékos szaporulattal lehet az ágazat gazdaságos, de ilyen eredményt csak a profik tudnak elérni. Sebők Mihály többszörös nagydíjas, tenyészete számtalan elismerést kapott jeles kiállításokon. Kiváló törzstenyészettel az ikerelléseket 70 százalékos szintre emelte.

– Az évi három elletési rotációból a karácsonyi bárányszaporulat a jelentősebb, olyankor alakulnak legkedvezőbben a felvásárlási árak. A múlt év végén is jól tudtuk értékesíteni a bárányokat, még idén  húsvétkor sem csökkent jelentősen az ár: kilónként 970-920 forintért keltek a 20-24 kilós bárányok. Nőtt a kereslet, a török felvásárlók is megjelentek a piacon, mert náluk is jelentősen csökkent a juhászati ágazat volumene, hiány mutatkozik juhhúsból. Nem bánjuk azt, hogy az olasz kereskedők piaci egyeduralmát megtörik mások. 

Egy birkától egy öltöny

Észre vették a meghűlés és a gyapjú alsóruhák közötti fordított viszonyt, ezért is fokozódott a gyapjú iránti kereslet a műanyagok rovására. A gyapjúfonalakból készült fehérneműk lassan adják át a teret a külső levegőnek, ezért valószínűbb, hogy viselőik elkerülik a megfázást, szemben azokkal, akik növényi- vagy műszál alapú ruháhat vesznek magukra. Hazai körülmények közt a merinók 1,2-1,6 kg szövésre-fonásra alkalmas gyapjút adnak. Egy méter szövethez fél kiló finom gyapjú kell, ilyenformán egy juh minden évben ad egy férfiöltönyre való gyapjút.

Miklay Jenő Egy birkától egy öltöny Észre vették a meghűlés és a gyapjú alsóruhák közötti fordított viszonyt, ezért is fokozódott a gyapjú iránti kereslet a műanyagok rovására. A gyapjúfonalakból készült fehérneműk lassan adják át a teret a külső levegőnek, ezért valószínűbb, hogy viselőik elkerülik a megfázást, szemben azokkal, akik növényi- vagy műszál alapú ruháhat vesznek magukra. Hazai körülmények közt a merinók 1,2-1,6 kg szövésre-fonásra alkalmas gyapjút adnak. Egy méter szövethez fél kiló finom gyapjú kell, ilyenformán egy juh minden évben ad egy férfiöltönyre való gyapjút.

Egy juh minden évben ad egy férfiöltönyre való gyapjút -->

Ezek is érdekelhetik