Gazdaság

2010.05.13. 22:11

A Mercedes mindenre hatással van

Alföldi Ipar és Gazdaságfejlesztési Konferenciát tartottak a napokban Kecskeméten, a főiskola GAMF karán.

Takács Valentina

Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit (AIPA) Kft. működéséről, eredményeiről számolt be a két ügyvezető: Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester és Prof. Dr. Palkovics László. Ismerették a cég Mercedes gyárhoz kapcsolódó fejlesztésben betöltött szerepét is.

Kiderült: a humán erőforrás területén erőteljes szemléletváltásra van szükség. A Mercedes még idén 760 szakképzett munkatársat akar felvenni. Ők az úgynevezett multiplikátor alkalmazottak, akik a további dolgozók képzéséért is felelnek. A cél az, hogy minél több magyar kaphasson állást a Mercedes gyárban. A munkavállalók 60 százalékát a régióból, a többieket az ország egyéb területeiről várják.

Prof. Dr. Palkovics László elmondta, hogy példátlan lelkesedés mutatkozik a beruházás és ezáltal a térség gazdaságfejlesztési programja iránt. Az olyan hosszú távú fejlesztésekről szól, amelyek egyaránt vonatkoznak a gépiparra, a mezőgazdaságra, az oktatásra, az infrastruktúrára is.

Dr. Brúszel László, a fejlesztési koordinációs testület vezetője a fontosabb projektek között említette a teljes térséget érintő adatbázis létrehozását, benne a települések fejlesztési terveivel, ipari parkokkal, vállalkozások kapacitásaival.

Tíz évre terveznek

Az AIPA Kft. egy koordinációs feladatot ellátó, tíz évre alapított nonprofit szervezet, mely tavaly azért jött létre, hogy a Mercedes beruházásának támogató környezetet biztosítson. Alapító tagjai: a Kecskeméti Főiskola, a Kreatív Tudásbázis Közalapítványon keresztül a kecskeméti önkormányzat, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a kereskedelmi és iparkamara valamint a Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik