Friss hírek

2005.12.13. 10:35

Hogyan manipulálnak minket?

Napjaink politikusaihoz és multicég-vezetőihez hasonlította Orwell regényének negatív szereplőit a tizennyolc éves fiú. Hartl Bence diákújságíró-pályázatot nyert dolgozata legfontosabb ötletével.

Rados Virág

Diákújságíró-pályázatot hirdetett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Most az eredményt hirdeti ki. Ki milyen díjat nyert a huszonhárom „versenyzőből”? Tizenkét mű közül kellett választani, arról pedig kritikát írni. Egy pozitívat és egy negatívat. Egyszer tetszett, másszor nem tetszett. A zsűriben olyan hírességek ülnek, mint Békés Pál vagy Nógrádi Gábor írók. - Az emberek egyik része ír, a másik pedig olvas - kedélyeskedik a fiatalok előtt Békés. Körülöttünk a könyvtár-díszterem aranycirádái. - Azzal még nem volna baj, hogy valaki olvas, és nem ír. Na de fordítva?

Az író szívből kívánja a gyerekeknek: ha netalántán végleg újságcsinálásra adják a fejüket, ne legyenek nem-olvasó újságírók. Nógrádi Gábornak az volt rokonszenves a pályázatban, hogy a feladat a „tetszik - nem tetszik” kérdését feszegette. - Próbáljunk meg úgy élni, hogy vannak emberek, akiknek pont az a kedvencük, amit mi utálunk - inti a jelenlévőket. - Nagy dolog, ha tudunk annak a fejével gondolkodni, aki más szemmel látja a világot, mint mi. A demokrácia alapja: nem egy, hanem több igazság létezik.

Kiosztják a díjakat, az elöl felállított asztalhoz járulókat szolid taps övezi. Hartl Bence lett az első, a Szent-Györgyi Albert Gimnázium végzőse. Neki nem tetszett, hogy kétféle szájízzel kellett megírni a könyvkritikát. Egyébként Orwell 1984 című művét választotta. - Kissé köpönyegforgató volt a feladat - somolyog. - Nekem nagyon tetszik a regény, és szerintem ezért a pozitív kritika lett igazán jó. Az őszinte.

Hogy mihez kezd érettségi után? Bence most még homályosan látja az előtte álló pályát, de azt már tudja: irodalommal akar foglalkozni. - Értelmezést írtam Orwellből - folytatja. - Zseniális az a regény. Az USÁ-val vontam párhuzamot, ott manipulálják úgy az embereket, hogy elveszítsék saját arcukat. De az itthoni világ is hasonlít erre. A média, a bulvársajtó, a kereskedelmi tévék és a B kategóriás filmek, az úgynevezett tömegkultúra mind a manipuláció eszközei.

A tizennyolc éves fiú a politikusokat, de főleg a multicégeket említi. - A hatalom náluk cél, és nem eszköz - mondja. - Hasznot akarnak húzni a társadalomból. Ehhez olyan tömegekre van szükségük, akik a számukra megfelelő módon, de leginkább egyáltalán nem gondolkodnak. Nekem nagyon sokat jelent, ha elolvasok egy jó könyvet. Megérthetek általa valami fontosat. Hemingway is azt mondta: az ember mindig figyeljen.

Részlet Hartl Bence nyertes dolgozatából

„Orwell nagyszerűen mutatja be a média hatalmát. A teleképekből harsogó propaganda huszonegyedik századi formában, de egyértelműen jelen van. A múlt megváltoztathatóságáról nem is beszélve. Amilyen bosszantó gondolat, olyan igaz, hogy az adott pilllanatban hatalmon lévő párt, politikai vezetés kedvére alakítja a korábbi történelmi eseményeket. Bizonyítékok pusztulnak el gyorsan az Igazság-minisztériumban, és a tömegekkel igyekeznek elhitetni, hogy minden úgy van, ahogy a Nagy Testvér mondja.”

Ezek is érdekelhetik