Friss hírek

2005.12.19. 16:45

Elkészült Spielberg új filmje

„A leginkább rettegett félelmeink igazolódtak be ma este” - ezekkel a szavakkal jelentette Jim McKay sport kommentátor 1972. szeptember 6-án, hogy a palesztinok által fogva tartott tizenegy izraeli túsz, köztük sportolók, edzők és sport-tisztségviselők, mindannyian halottak.

BAMA

1972 szeptemberében egy addig példa nélküli terrorista támadás tanújává vált 900 millió tévénéző szerte a világon. A müncheni nyári olimpiai játékok második hetében, teljesen váratlanul, a Fekete Szeptember nevű szélsőséges palesztin csoport behatolt az olimpiai faluba, ahol meggyilkolt két izraeli sportolót és túszul ejt további kilencet. Míg a Münchenben lezajlott terrort az egész világ végignézte és átérezte, a következményei nagyrészt titokban maradtak.

Steven Spielberg legújabb filmjében, a München (Munich) című thillerben, melynek egyes jeleneteit Budapesten forgatták, az 1972-es müncheni eseményeket és az azokat követő megtorlást mutatja be, amely a modern történelem egyik legkegyetlenebb bosszúhadjárata. A történet középpontjában Avner (Eric Bana), a fiatal izraeli titkosügynök áll. A müncheni mészárlástól felbőszült hazafit felkeresi egy Moszad ügynök, Ephraim (Geofrey Rush), és felkéri, hogy vegyen részt a példa nélkül álló küldetésben; hagyja el állapotos feleségét, mondjon le addigi életéről, és segítsen kézre keríteni a müncheni gyilkosságokkal vádolt tizenegy férfit.

A meggyilkolt izraeli sportolók legtöbbje a fürstenfeldbrucki repülőtér kifutópályáján vesztette életét a német hatóságok sikertelen mentési akciója során kibontakozott tűzharcban.

A film 2006. január 26-án kerül a magyar mozikba. Forgalmazza a UIP Dunafilm.

Ezek is érdekelhetik