Friss hírek

2005.11.27. 17:25

Fanyalog a civil csoport

Kirakatpolitikára gyanakszik a Centrum Csoport. A civil házfoglalók, akik még októberben beköltöztek a budapesti Kazinczy utca 41-be, kevésnek tartják, hogy itt az önkormányzat azóta éjjeli menedékhelyet létesített.

Rados Virág

Önálló közleményben üdvözli az erzsébetvárosi önkormányzat kezdeményezését a Centrum Csoport. Egyetértenek azzal, hogy a főváros VII. kerülete éjjeli menedékhelyet létesített, ezt egyébként házfoglalásuk eredményének tudják be. A Centrum aktivistái tavaly ősszel kezdték meg tevékenységüket. Elfoglalták az üresen álló Úttörő Áruház hátsó részét. Így akarták felhívni a figyelmet arra, hogy meg kell menteni a pusztulásnak indult épületet. Hasonló akciót szerveztek október elején a VII. kerületi Kazinczy utca 41-ben. Az üresen álló házban szociális befogadóhely és underground kulturális központ kialakítását szorgalmazták. A velük való szolidaritási nyilatkozatot ismert közéleti személyiségek is aláírták. A rendőrség kitessékelte a társaságot a Kazinczy 41-ből, az éjjeli menedékhely azonban megépült.

–Tudom, ők a holland meg az angol sémát követik a foglalásokkal – mondja Kádi Csaba, az erzsébetvárosi önkormányzat sajtóreferense. –Magyarországon azonban más a gyakorlat. A rendőrök egyébként nem kirakták a centrumosokat az épületből, mint némely újságok írták, hanem felhívták a figyelmüket: jogellenesen cselekszenek. Békésen el is mentek.

A hajléktalanoknak épült részleg különben sem a centrumosoknak köszönhető – tette hozzá Kádi. Szerinte az is csúsztatás, hogy a civilek takarították ki az épületet. Sokkal több munka volt azzal. – Kevés lett volna, amit ők csináltak – így Kádi Csaba. – A mi közhasznú munkásaink vakolták és festették, majd takarították ki az épületet.

A centrumosok mindenesetre remélik, az önkormányzat szándéka komoly, és nem csak az ő elhallgattatásukat szolgálja. Bíznak benne, az új melegedő nem pusztán az önkormányzat kirakatpolitikájának része. – Ezt már nem is kell kommentálni – reagál Kádi Csaba a közleményre. – Elég belenézni a két napilapok pénteki számába, hogy látni lehessen, mennyire komolyak a szándékaink. Ott vannak a hirdetések, amelyekben az önkormányzat üzemeltetőt keres a menedékhelyhez. Hunvald György polgármester hétfőn már két civil és egy egyházi szervezettel tárgyal is az ügyben.

A Centrum szerint az önkormányzat terve csak részben valósítja meg a szociális funkciót. Így aztán – jelentik ki sejtelmesen – tovább folytatják tevékenységüket.

Erzsébetváros üzemeltetőt keres

Erzsébetváros Önkormányzata 2005. december 1-jétől 2006. március 1-jéig ingyen felajánlja épülete részbeni használatát hajléktalanok éjjeli menedékhelyének üzemeltetésére. Hajléktalanellátásban dolgozó szervezetek jelentkezését várják, akik vállalják a menedékhely üzemeltetését a jelzett időszakban. Erről együttműködési megállapodást kötnének az önkormányzattal. Jelentkezni november 30. délután 4 óráig lehet.

Ezek is érdekelhetik