Katar 2022

2022.12.05. 08:51

Győri bombagóllal indult a francia válogatott új gólrekordere – videóval

Olivier Giroud Ausztrália ellen beállította Thierry Henry francia válogatottbeli gólrekordját, majd a Lengyelország ellen 3-1-re megnyert nyolcaddöntőben meg is döntötte azt. Több szempontból is valószerűtlen, hogy 52 góljával immáron a 36 éves Giroud Franciaország történetének legeredményesebb futballistája, de mégis igaz – írja a Magyar Nemzet.

baon.hu

Olivier Giroud a lengyelek ellen a látványra is figyelt

Fotó: Ricardo Mazalan

A Pintér Attila-féle Győr előtt egykor fejet hajtó, 25 éves koráig nem is válogatott, sokszor lesajnált csatár nemcsak az aranylabdás Karim Benzema hiányát feledteti a katari foci vb-n, de nemzete futballművészein is túltett.

Giroud 21 évesen még a harmadosztályú Grenoble-ben játszott, ottani edzője azt mondta róla, nem elég erős az elithez, és 24 éves koráig nem is jutott el az élvonalba. 2010-ben a Tours színeiben 21 találattal lett a másodosztály gólkirálya, és ezzel keltette fel a Ligue 1-ban szereplő Montpellier figyelmét. Néhány héttel később Giroud már Győrben futballozott: 2010. július 9-én a Pintér Attila-vezette ETO ellen Giroud az első nemzetközi mérkőzésén lépett pályára az Európa-liga selejtezőjében, és mindjárt bombagólt szerzett, azzal nyert 1-0-ra a Montpellier. A vége mégis keserű lett a francia klub számára, a visszavágón ugyanis a győriek nyertek, és tizenegyespárbajban tovább is jutottak.

A Győrben született Giroud-gól:

Mint azt a Magyar Nemzet írja, az a Giroud, akit manapság a katari vb-n látunk, persze már csak nyomaiban hasonlít arra a fiatal srácra, aki az ETO Parkban játszott. Giroud a Montpellier színeiben a második idényében francia gólkirály lett, és 2012 nyarán leigazolta a Robin van Persie utódját kereső Arsenal. Angliában teljesen átalakult a játéka, erről ő maga így beszélt: – Az erőnléti edző rám nézett, és kapásból mondta, hogy erősödnöm kell, különben nem tudom fedezni a labdát. Rengeteget edzettem vállra és karra, hogy távol tudjam tartani magamtól a védőket. Meg kellett értenem, hogy Angliában a focit nem csak lábbal játsszák, itt az egész testemre szükség van.

Fokozatosan megszületett a munkás erőcsatár, akit edzői elsősorban nem a góljai, hanem a munkamorálja miatt szeretnek. 

Giroud fiatalabb korában két gólkirályi címet is szerzett Franciaországban, de azóta egyetlen bajnoki idényében sem érte el a húsz találatot, sőt inkább csak a tízhez közel termelt, mégis folyamatosan olyan klubok bíztak benne, mint az Arsenal, a Chelsea, 2021 óta pedig az olasz bajnokság trónját idén visszafoglaló AC Milan.

Franciaországban kisebb pánik tört ki, amikor a vb előtt megsérült az idei Aranylabdát kiérdemlő Karim Benzema, aki mögött Giroud eredetileg csak csere lehetett volna Katarban. Most viszont már senki sem emlegeti a Real Madrid klasszisának a hiányát, mert olyan jól működik a támadógépezet Giroud-val.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!