Általános kánikula

2019.08.21. 10:25

Szinte minden kontinensen megdőltek a melegrekordok

A felmelegedés, valamint a sarki jég olvadása a szakértő szerint egyértelmű jele annak, hogy az éghajlati veszélyeztetettség egyre nagyobb a bolygón.

A jövőben egyre gyakoribbak lehetnek a tartós hőhullámok

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Az idei nyár a hőségről szólt Európában, de a világ szinte minden kontinensén megdőltek a melegrekordok – mondta Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője szerda reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös műsorában.

A szakértő elmondta, a jégsapkák állapota is aggasztó: az Északi-tengeri sarki jég mérete a második legkisebb, amióta mérik, és az Antarktisz környezetében is rekordalacsony a jég kiterjedése.

„Ezek mind olyan jelek, amelyek arra mutatnak, hogy az éghajlatváltozás, sőt az éghajlati veszélyeztetettség egyre nagyobb a bolygón” – hangsúlyozta.

A felmelegedés nem egyenletes a bolygón: az északi féltekének magasabb szélességei melegedtek jobban, és ezen belül az Északi-sarkról érkező adatok kiugróak, hiszen az iparosodás kezdete óta átlagosan három fokkal lett melegebb ebben a régióban – mondta a szakértő.

Borítókép: Egy nő vizet iszik a kánikulában 2019. augusztus 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!