rokonokkal a betegség ellen

2018.10.14. 09:00

A családtagok száma csökkentheti a rák kockázatát

A sokgyerekes családokban kisebb a rák megjelenésének kockázata – állapították meg svájci és ausztrál tudósok egy világszintű kutatás során.

Meglepő módon a férfiakat jobban védi a nagycsalád, mint a nőket. Az összefüggést a tudósok 178 országból származó adatok értékelésével állapították meg.

A Zürichi Egyetem szerdai közlése szerint

minél kisebb egy család, annál gyakoribbak a különböző rákfajták.

Ez a hatás független a bevételtől, a városiasodás mértékétől vagy a kortól. Védőhatása azonban nemcsak a közvetlen család – szülők és gyerekek – méretének van, hanem annak is, mekkora a tágabb család.

Megállapították: minél nagyobb a család, annál kisebb bizonyos rákfajták, például az agytumor, a tüdő-, a gyomor-, a húgyhólyag-, a bőr-, a mell-, a vastagbél-, a petefészek- és a méhnyakrák kockázata. Az eddig is ismert volt, hogy a mell- és petefészekrák kockázata a terhességek számától is függ: minél nagyobb a terhességek száma, annál kisebb az esély arra, hogy az illető ezekben a ráktípusokban betegedjen meg.

Meglepő módon a tanulmány kimutatta, hogy

a férfiakat még jobban védi a nagycsalád a betegségtől, mint a nőket.

Így a családi élet, még ha néhány szempontból stresszes is, különleges érzelmi környezetet teremt, amely pozitív hatással van a betegségekkel, így a rákkal szembeni ellenállóképességre.

Borítókép: minél több, annál jobb

Shutterstock / shurkin_son

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!