Nincs más megoldás

2022.08.17. 22:00

Elfogják és elaltatják a spanyol városokban megjelent vaddisznókondákat

A hatóságok szerint veszélyt jelentenek az emberekre, és ahhoz már túlságosan hozzászoktak a városi hulladék turkálásához, hogy újra a vadonban éljenek.

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Nagyobb vaddisznókondák jelentek meg egyes spanyol városokban, és a helyi hatóságok szerint nincs más választásuk, mint hogy elfogják és elaltassák őket, mert veszélyt jelentenek az emberekre, és ahhoz már túlságosan hozzászoktak a városi hulladék turkálásához, hogy újra a vadonban éljenek.

A vaddisznókat a szeméttárolókon kívül az őket etető emberek is vonzzák: parkokban vagy külvárosi utcákon vernek tanyát, gyakran okoznak balesetet az arra haladó robogósok és kerékpárosok körében, vagy könnyű táplálék reményében a bevásárlószatyrot cipelő gyalogosokat zaklatják.

Augusztusban egy spanyol kislányt sérülései miatt kórházba kellett vinni, miután vaddisznóval találkozott a Barcelonától észak-keletre fekvő Cadaques tengerparti üdülővárosban a francia határ közelében.

Tavaly egyedül Barcelonában 1200 esetet jegyeztek fel vaddisznókkal kapcsolatban.

Még Shakira kolumbiai popsztár – Gerard Piqué, az FC Barcelona labdarúgócsapat hátvédjének korábbi élettársa – is arról számolt be, hogy vaddisznók támadták meg őt és kisfiát, amikor egy barcelonai parkban sétáltak.

Egy állatorvos sem szeret állatokat ölni. De nem tudjuk visszaengedni őket a természetbe, mert elveszítették az ösztöneiket

– magyarázta a Reuters munkatársának Carles Conejero állatorvosi asszisztens, aki a barcelonai vaddisznó-populáció szabályozásáért felelős program vezetője.

Az interjút követő éjjel Conajero és csapata ejtőhálóval fogott el egy egész vaddisznókondát, amelynek egyedeit először benyugtatózták, majd elaltatták.

Habár a vaddisznó-probléma nem újkeletű Spanyolországban, a helyzet sokat romlott a koronavírus-járvány idején az elmúlt két évben, amikor a vadállatok egyre gyakrabban kószáltak a kijárási korlátozások miatt elnéptelenedett spanyolországi külvárosi utcákon.

Az ütemezett elfogásokon túl a barcelonai vaddisznó-populáció szabályozási program részeként megerősítik a szemeteskukákat a közterületeken, megbüntetik a vaddisznókat etető lakosokat, közösségi figyelemfelhívó programokat indítanak, az elaltatott vaddisznókat pedig megvizsgálják az esetleges betegségekkel és táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban.

A helyi lakosok egyetértenek abban, hogy a vaddisznók etetésének véget kell vetni.

A Madridtól 200 kilométerre délre fekvő Ciudad Real városában székelő spanyol vadászati kutatóintézet (IREC) becslése szerint a spanyolországi vaddisznó populáció 2023-ban meghaladhatja a kétmilliót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!