fájdalmas emlék

2019.07.29. 10:55

A kegyetlen mészárlás óta nem nyúltak a francia szellemvároshoz

A náci barbárság örök mementója marad Oradour-sur-Glane, ahol összesen 642 embert öltek meg a Waffen-SS alegységei.

This general view shows members of the public as they attend a ceremony to commemorate the 73rd anniversary of the Oradour-sur-Glane massacre, in the ruins of the martyrs village of Oradour-sur-Glane on June 10, 2017. (Photo by STEPHANE MAHE / POOL / AFP)

Forrás: Pool/AFP

Fotó: Stephane Mahe

Oradour-sur-Glane egy kis település Fraciaország középső részén, amely a II. világháború alatt a németek által megszállt területre került – írja az Origó.

A normandiai partraszállást követően a Waffen-SS alegységei – megtorlásul egy partizánakcióra – tömegmészárlást hajtottak végre a kisvárosban.

Összesen 642 embert – 190 férfit, 245 nőt és 207 gyermeket – öltek meg 1944. június 10-én, csupán hatan élték túl a vérengzést.

A háború után Charles de Gaulle tábornok úgy döntött, hogy sohasem építik újjá a települést, amely így Franciaország náci megszállásának fájdalmas emlékhelye lett.

A házak üszkös maradványait mementóként úgy hagyták, ahogy a rémségekkel teli nap végén maradtak.

A háború után felépített jelenlegi kisváros távolabb helyezkedik el a régebbi falu romjaitól. 1999-ben a települést mártír faluvá nyilvánították. Ekkor nyitották meg a romos és az új településrész között azt az emlékközpontot, amelyben állandó kiállítás mutatja be a történteket. Ugyancsak a központ szervezi a mártír falu megtekintését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!