egyiptomi rejtély

2018.02.01. 06:03

Tutanhamon sírja rejtheti Nofertiti nyughelyét is

Újabb kutatás indul a Tutanhamon sírja körüli rejtély megoldására: egy olasz kutatócsoport szerdán kezdte meg az egyiptomi fáraó luxori sírjában rejlő, esetleges feltáratlan kamrák felkutatását.

Sarcophagus at the Tomb of King Tutankhamun, Tut Ankh Amon, Valley of the Kings, Luxor, Egypt, North Africa

A Torinói Műegyetem kutatói radarméréseket fognak végezni a fáraó 1922-ben felfedezett sírjában, ezekkel az elemzésekkel igyekeznek bizonyítani Nicholas Reeves 2015-ös elméletét.

A brit egyiptológus Tutanhamonnak a Királyok völgyében felfedezett sírkamrája falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással vizsgálta meg és két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót talált. Ezek egyike mögött szerinte egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont Nofertiti királynő sírja rejtőzhet.

Már eddig ismeretlen, üres kamrák felfedezése is hatalmas régészeti szenzáció lenne.

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja, más elméletek szerint viszont a mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége.

Az utolsó esély

Ezt követően japán és amerikai szakértők vizsgálták a sírt. A Vatanabe Hirokacu japán szakértő által bemutatott radarfelvételek világosan kimutatták a két helyiséget és az egyelőre azonosításra váró anyagokat. Az amerikai szakértők adatainak elemzésére felkért kaliforniai geofizikus, Dean Goodman a National Geographic magazinnak nyilatkozva azonban elmondta, hogy „ha létezne ilyen üreg, akkor erős visszaverődést tapasztalunk. De egyszerűen nem létezik”.

Az olasz kutatócsoport új mérései jelenthetik talán az utolsó esélyt, hogy bizonyítsák Reeves elméletét.

A kutatást vezető Franco Porcelli szerint a radarképek készítéséhez február 6-ig három különböző, a legújabb technikát használó módszert fognak alkalmazni. Ezekkel a sírkamra feltételezett helye körüli terület szerkezetét 99 százalékos biztonsággal át tudják vizsgálni. A képek kiértékelése viszont hetekig vagy hónapokig is eltarthat.

Borítókép: Tutanhamon szarkofágja a fáraó sírjában, a Királyok Völgyében, Egyiptomban. TIM GRAHAM / ROBERT HARDING HERITAGE / ROBERTHARDING /AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!