SpaceX Starship

2023.11.18. 15:44

Újra elindították a SpaceX űrrakétáját, de ez a teszt sem sikerült (videó)

Újra elindították szombaton Texas állam területéről a SpaceX űripari vállalat Starship űrrakétáját a sikertelen áprilisi teszt után, de ez a kísérlet sem sikerült, mert mindkét gyorsítórakéta a leválás után felrobbant, az űrhajóval pedig megszűnt a kommunikáció.

MW

Az Elon Musk vezette SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat felbocsátja a Starship (Csillaghajó) nevû ûrrakétáját a texasi Boca Chica közelében lévő Starbase kilövőállásról 2023. november 18-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Eric Gay

Az első próbarepülésen, idén áprilisban néhány perccel a felbocsátás után robbant fel a világ legnagyobb és legerősebb űrrakétája. 

MUSK, Elon
Az Elon Musk vezette SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat hordozórakétával összekapcsolt Starship (Csillaghajó) nevű űrrakétája, mielőtt felbocsátják a texasi Boca Chica közelében lévő Starbase kilövőállásról 2023. november 18-án
Fotó: Adam Davis / Forrás: MTI/EPA

Most a gyorsítórakéták már leváltak, amikor felrobbantak, de nyolc perccel az indítás után megszakadt a kapcsolat a világűrbe tartó űrhajóval.

 A New York-i Szabadság-szobornál hosszabb, 120 méteres, kétfokozatú rakétát a texasi bronwsville-i űrrepülőtérről bocsátották fel, a kilövést a vállalat X-oldalán közvetítették élőben.

Az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában lévő SpaceX vezetői az áprilisi kudarc ellenére sikerként ünnepelték, hogy az óriási űrrakéta el tudott rugaszkodni a Földtől. Az űreszköz "nem tervezett gyors szétválása" következett be akkor.

Az űripari magáncég célja az Artemis 3 nevű űrrakétaprogrammal, hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra.

A többször felhasználható űrhajó kapacitását száz emberre tervezték. A Starship a tervek szerint 150 tonna terhet lesz képes a világűrbe juttatni.

Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony földkörüli pályára juttatni.

Az ötven év utáni első Hold-utazás tervezett időpontja hivatalosan 2025.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!