Ország-világ

2021.03.04. 07:55

Leszállt, majd felrobbant a Mars-utazásokra tervezett űrhajó (videó)

Sikerült függőlegesen leszállnia szerdán a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Mars-utazásra tervezett kísérleti űrhajójának, de a landolás után nyolc perccel felrobbant, akárcsak a korábbi két prototípus a leszállás pillanatában.

Elon Musk vállalata élőben közvetítette a YouTube videómegosztón a harmadszor is kudarcba fulladt kísérletet.

A marsi utazásra tervezett hatalmas, Starship SN10-es űrhajó helyi idő szerint szerda este startolt a Mexikói-öböl partján lévő texasi Boca Chica melletti indítóállásról, mintegy tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd néhány percig vízszintes helyzetben ereszkedett, és függőleges helyzetbe fordulva landolt az indítóálláson.

Amikor a földhöz közeledett, lehetett látni, amint lángok csapnak fel az űrhajó oldalán, lent, közvetlenül a hajtóműveknél.

Az űrhajó ennek ellenére rendben földet ért, és már nyolc perce állt az indítóálláson – az automata tűzoltórendszer locsolta a vizet az égő hajórészre –, amikor hatalmas robbanás történt, amely golyóként röpítette a levegőbe a monstrumot. Az űrhajó ezután földbe csapódott és megsemmisült. A robbanás következtében lángtengerbe borult a sivatagos vidéken, lakott területektől távol lévő indítóállás.

A robbanást már a SpaceX YouTube-csatornája nem közvetítette, de például a Twitteren megjelentek erről felvételek.

BREAKING *EXPLOSION* – SpaceX Starship Prototype SN10 exploded after landing pic.twitter.com/cUHNiMSeGp

— Insider Paper (@TheInsiderPaper) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">March 3, 2021

A kísérletet közvetítő szakértő, John Inspraker hangsúlyozta, hogy az űrhajót sikerült „simán” letenni az indítóállásra. A kísérlet fő célja az adatgyűjtés volt ereszkedéskor, és ez sikerült – tette hozzá.

Elon Musk Twitteren méltatta a vállalat szakértőinek munkáját, és ő is azt hangsúlyozta, hogy a Strarship épségben landolt.

„Nyugodj békében, SN10, tisztességes távozás!” – írta.

Az űrhajó startját néhány órával korábban elhalasztották, az utolsó percben, miután már beindították a hajtóműveket. Elon Musk indoklása szerint helytelenül hangolták a hajtóművek tolóerő-szabályozóit.

Két ugyanilyen kísérleti rakétával tavaly decemberben és az idén februárban is végeztek tesztrepülést, de mind a kettő már a földet érés pillanatában felrobbant.

Az újabb kudarc oka egyelőre nem ismert.

A SpaceX Mars-utazásra tervezett újrahasznosítható űrhajójának végleges magassága – a szupernehéz első gyorsítófokozattal együtt – 120 méter lesz, átmérőben pedig 9 méteres.

Embereket és száz tonna rakományt szállíthat majd a Marsra. Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg még az idén végrehajtják az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését, de nem zárta ki, hogy a terveket még felülvizsgálják.

Borítóképünkön a hatalmas, Starship SN10-es űrhajó

Ezek is érdekelhetik