Sikerek

2024.04.23. 19:50

Erőemelés: a Rácz családnak már bérelt helye van a dobogón – galériával

Kivételes helyzetben van a kiskunfélegyházi Rácz család. Anya, apa és a gyerekek ugyanis együtt edzenek és versenyekre is együtt járnak. A sportág sem mindennapi, hiszen erőemelésben jeleskednek és saját kor- és súlycsoportjukban valamennyien dobogós eredményekkel büszkélkedhetnek.

Vajda Piroska

Az erőemelés, mint versenysportág a széles tömegek előtt nem annyira ismert, mint népszerűsége alapján az elvárható lenne. Leginkább a súlyemeléshez lehet hasonlítani. Három fogásnemből – guggolás, fekvenyomás, felhúzás – áll. A Rácz család erőssége a felhúzás, de a többi nemben sem kell szégyenkezniük. Sőt! 

erőemelés, Rácz család, verseny
A Rácz család együtt a dobogón
Fotó: Beküldött fotó

A erőemelést az édesapa, Rácz Tibor kezdte egészen fiatalon. Olyan régóta űzi ezt a sportot, hogy nem is emlékszik pontosan, hogyan kezdődött. Az biztos, hogy a sorkatonai szolgálat alatt kötött életre szóló barátságot az erőemeléssel. Az elmúlt több mint 25 év alatt számtalan versenyen mérette meg magát, legtöbbször dobogós helyezéssel. Nehéz lenne felsorolni az elmúlt időszak versenyeit, beszéljenek inkább a számok: fekvenyomásban 170 kilogrammal, felhúzásban 217,5 kilogrammal, guggolásban 170 kilogrammal büszkélkedhet. 

Az apuka példáját később a család többi tagja is követni kezdte. Ebben közrejátszott a koronavírus-világjárvány is. A lezárások idején ugyanis az otthoni edzőteremben sportolt az egész család. A gyerekek, Anasztázia és Illés korábban birkóztak, de végül maradtak az erőemelés mellett. Az elmúlt néhány év alatt a gyerekek édesapjuk irányításával a legjobbak közé küzdötték fel magukat. A tavaly Kiskunfélegyházán megrendezett erőemelő világbajnokságon ifjúsági kategóriában Anasztázia és Illés is aranyérmes lett.  

Rácz család, erőemelés, verseny
A Rácz család büszkén viseli a Kiskunfélegyházi Erőemelő Sportegyesület mezét
Fotó: Beküldött fotó

Anasztázia 15 évesen, 60 kg súlycsoportban mind a három fogásnemben – guggolás 97,5 kg, fekvenyomás 50 kg, felhúzás 125 kg – világbajnok lett. A verseny óta eltelt időben ezek az eredmények csak tovább javultak. Felhúzásban már 140 kilogrammnál tart, fekvenyomásban pedig 55 kilogrammnál, guggolásból 105 kg a legjobb otthoni eredménye. Illés 2021-ben 13 évesen versenyzett először. 2023-ban ifjúsági kategóriában, 67,5 kg súlycsoportban világbajnok lett felhúzásban 130 kilogrammal. 

Az édesanya sem maradt ki

Az édesanya, Mariann a gyerekek születése után kezdett komolyabban foglalkozni az erőemeléssel. Az edzéseken fokozatosan érlelődött benne az igény, hogy verseny is kipróbálja magát, és ebben a családja is támogatta. A Scitec Power Challenge volt az első verseny, amin részt vett. Ezen a versenyen öt fogásnem van: guggolás, fekvenyomás, felhúzás, mellről nyomás, bicepsz vagy húzódzkodás. Mariann rögtön az első versenyén második lett, amiben közrejátszott az is, hogy lánya, Anasztázia végig szurkolt neki – mesélte. Második versenyén felhúzásban aranyérmes lett 115 kilogrammal. Mariann utólag bevallotta, félt, hogy versenyhelyzetben nem tud majd úgy teljesíteni mint otthon, de sikeresen helyt állt és nagyon jó érzés volt, amikor felállhatott a dobogóra. 

Az erőemelés nem a legnépszerűbb sportág

A szülők arról is beszéltek, hogy az erőemelés nem tartozik a legnépszerűbb sportok közé hazánkban, sokan elítélik, így a Rácz család is kapott már hideget és meleget is emiatt. Gyakran teszik fel nekik a kérdést, hogy nem féltik-e a gyerekeiket, főként a lányukat a nagy súlyoktól és a sérülésveszélytől? Mariann és Tibor erre a felvetésre mindig elmondja, minden egyes edzésen és versenyen a biztonság az első. Ugyanakkor kellő felkészültséggel és technikával rendelkeznek ahhoz, hogy helyesen, sérülésmentesen tudják végrehajtani a gyakorlatokat.  

A család az otthonukban kialakított edzőteremben hetente háromszor tart közös edzést. A súlyemelésben sort mindig Mariann kedzi, majd erősség szerint haladnak sorban Anasztázia, Illés és Tibor következnek. Így pakolgatják a súlyokat a rúdra fel és le. Kötelező edzés elején a bemelegítés és a végén a nyújtás. A lányok, közös anya-lánya programban kardiózni is szoktak. Az edzésterveket az édesapa írja a gyerekeknek és a feleségének is. A helyes táplálkozásért Mariann a felelős. Mint mondta, nincs édesség, üdítő, csipsz és csoki sem. 

A szlovákiai világbajnokság a cél

Azt is megtudtuk, hogy a Rácz család most gőzerővel készül az ajkai Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupára, ami májusban lesz. Itt szerezhetik meg az úgynevezett profikártyát, amivel kvalifikálhatják magukat a világbajnokságra, amit októberben Szlovákiában rendeznek meg. Azt remélik, valamennyien képviselhetik majd klubjukat, a Kiskunfélegyházi Erőemelő Sportegyesületet. 

A sport kitartásra nevel

Marianntól azt is megtudtuk, hogy a legnagyobb fiuk, a 20 éves Adrián is belekóstolt az erőemelésbe, az eredményei is kimagaslóak voltak, de ő átpártolt a küzdősportokhoz. A legkisebb gyermek, Boglárka 10 éves, ő még csak nézi az otthoni edzéseket, vagy kisebb súlyokkal próbálkozik. A Rácz családban azonban semmi sem kötelező, mert a szülők azt vallják, csak akkor van értelme az edzéseknek, ha azt szívvel-lélekkel csinálják. Ugyanakkor tudják, hogy a sport kitartásra nevel, ezért abban bíznak, hogy a gyerekek követik a példájukat és később, felnőttként is sportolnak majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában