Borbírálat

2024.05.03. 17:13

Kiválasztották Kecskemét idei legjobb borát – galériával, videóval

A Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Állomásán pénteken rendezték meg azt a hagyományos borbírálatot a kecskeméti önkormányzat és a Mathiász János Borrend szervezésében, melyen kiválasztották Kecskemét borát. A borversenyen 23 minta közül választották ki az idei legjobbat.

Lizik-Varga Katalin

Kecskemét Város Borát 2008 óta választják meg komoly szabályzat szerint. Például a szőlő és a bor csakis a környékből származhat. Szili Gábor, a Mathiász János Borrend alelnöke és a bírálat szervezője elmondta, hogy a versenyen Kecskemét és kistérsége borai mérettettek meg, melyre olyan borokkal nevezhettek a termelők, melyek a térségi borversenyeken arany vagy ezüst minősítést értek el.

borverseny, borbírálat
23 minta közül választották ki az idei legjobbat
Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Kecskemét Városa Bora címet egy évig viselheti a választott tétel. Eddig jellemzően a fehérborok közül került ki a legjobbak legjobbja. Idén is nagyrészt fehérborokkal neveztek a versenyre. A minták között volt például kövidinka, arany sárfehér, rajnai rizling, generosa, chardonnay, olaszrizling, királyleányka, cserszegi, irsai, kadarka, merlin, kékfrankos valamint néró rozé is.

Az idei legjobb kecskeméti bort idén is neves szakemberekből álló bizottság választotta ki. Mint elhangzott, a kiválasztott bornak például bírnia kell a különböző tárolási körülményeket, adott esetben a repülést is. 

Kocsis Pál, a Mathiász János Borrend nagymestere az esemény ünnepi megnyitóján elmondta, hogy szerinte a mai világban a borászoknak is nagy szüksége van a marketingre. Ez a verseny pedig lehetőséget biztosít a termelőknek a bemutatkozásra. 

A rendezvényen egy perc néma csenddel adóztak a csütörtöki napon elhunyt Dr. Kerényi Zoltán, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet igazgatója emlékének.

Kecskemét város nevében Dr. Fekete Gábor, önkormányzati képviselő köszöntötte a zsűri tagjait. Mint mondta, Kecskemétnek és személyesen neki sem mindegy, hogy például egy delegáció fogadásakor milyen bor kerül a pohárba. Azt kívánom, hogy a legfinomabb bort válasszák ma ki – tette hozzá.

A képviselő megköszönte a szakemberek munkáját és a kutatóintézetnek is köszönetet mondott azért, mert minden évben helyszínt biztosítanak ennek az eseménynek. A végeredmény ugyan megszületett pénteken, de a zsűri csak május 11-én, szombaton, a Kecskeméten megrendezett Hungarikum Fesztivál keretében mutatja majd be a megyeszékhely legjobb borát.

A kiválasztott borból a város meghatározott mennyiséget vásárol. A győztes bor termelője pedig egy évig használhatja a Kecskemét Város Bora címet, amit terméke címkéjén is megjeleníthet.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában