Aomori park

2024.04.21. 19:00

A kecskeméti Sakura ünnep is a japánok és a magyarok kapcsolatát mélyíti – galériával

A kecskeméti Aomori parkban vasárnap Sakura ünnepet rendeztek. Az esemény egyben a Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör (KABK) 30. évfordulójára tervezett egész éves rendezvénysorozat nyitóalkalma is volt.

Lizik-Varga Katalin

A sakura, a cseresznyevirág Japánt és a japán kultúrát szimbolizálja – mondta Ozaki Takeshi, a Magyarországi Japán Nagykövetség kulturális főtitkára a kecskeméti Sakura ünnepen. Mint mondta, a japán cseresznyefák ültetését 2012-ben a Kecskeméti Szent László Lions Club tagjai kezdeményezték. Ezzel együttérzésüket és a részvétüket kívánták kifejezni a 2011-es Japán földrengés és cunami áldozatai, hozzátartozói iránt – tette hozzá.

sakura, cseresznyevrág, ünnep
A kecskeméti Aomori parkban vasárnap Sakura ünnepet rendeztek
Fotó: Lizik-Varga Katalin

A főtitkár hangsúlyozta, hogy a kecskeméti Sakura ünnep és az ehhez hasonló rendezvények reményei szerint tovább mélyítik a japán és a magyar nép, valamint a két ország közötti baráti kapcsolatot.

Dr. Galuska László Pál, a Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör elnöke beszédében elmondta, hogy az időjárás megtréfálta a kecskemétieket, ugyanis a cseresznyefák idén korábban borultak itt virágba, azonban mégis április 21-én tartják az ünnepet, mert Aomoriban, Kecskemét testvérvárosában még virágoznak a fák és ott ebben az időszakban ünnepelnek. A cseresznyefa virág egy nagyon érdekes motívum – magyarázta az elnök. Mint mondta, nemcsak a tavasznak és az újjászületésnek a szimbóluma, hanem az életnek is.

Ez a motívum megjelenik a Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör új logójában is, melyet ezen az ünnepen mutattak be. A logót Csikós György tervezte úgy, hogy abban megjelenjen a kecskeméti barackvirág, a japán rózsa, valamint Aomori város zöldje is.

Dr. Galuska László Pál a logót kép formájában ünnepélyesen átadta Ozaki Takeshi úrnak.

A beszédek után japán teaszertartásra várták a megjelenteket, majd Balogh Miklós Az erdő szerepe a japán kultúrában című előadását is meghallgathatták az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!