Koncert

2024.04.22. 12:56

Barbara Strozzi művei csendültek fel Kecskeméten – galériával, videóval

Vasárnap délután a kecskeméti Újkollégium dísztermében egy tehetséges olasz énekes és zeneszerző, Barbara Strozzi műveit ismerhette meg a zeneszerető közönség.

Lizik-Varga Katalin

A 17. században élt művész dalait Farkasné Sipos Rita Veronika énekművész tolmácsolta a közönségnek, sőt a zeneszerző életéről is beszélt a megjelenteknek.

 Farkasné Sipos Rita Veronika, koncert
A művész dalait Farkasné Sipos Rita Veronika énekművész tolmácsolta a közönségnek
Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az énekművész az Új Nemzeti Kiválóság Program keretein belül Strozzi munkásságával foglalkozik és a korabarokk énektechnika elsajátításán dolgozik. Koncertjén ezért Strozzi művek hangoztak el, historikus előadásmódban, barokk hangszerekkel. Az énekes emléket szeretne állítani Barbara Strozzi munkásságának, és meg akarja mutatni, hogy milyen érték lakozik a darabjaiban. 

Az alkalmon fény derült arra, hogy Barbara Strozzi kivételes tehetséggel megáldott énekes és zeneszerző volt, aki a 17. századi Velencében élt és alkotott. Nőként nagy dolog, hogy kora egyik elismert zeneszerzőjévé vált és csodálatos karriert tudhatott a magáénak. Strozzi származása miatt sosem lehetett operaénekes, ugyanis törvénytelen gyermekként született, de édesapja kapcsolatainak hála és a velencei értelmiségi réteg elismerését maga mögött tudva, több művét tudta sikeresen kiadatni, mint férfi kortársai. Életművét méltatlanul fedi homály, hiszen műveiben rendkívüli érzékenységgel bánik a szöveggel, és a női hang minden rejtelmét kihasználja – vallja a zeneszerzőről Farkasné Sipos Rita Veronika, énekművész.

A koncerten közreműködött a Solis Consort Régizene Együttes, Halasi-Heibl Anna csembalóművész és Tokodi Gábor lantművész.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!