Hétvégén lesz a Városalapítók Napja és az Országos Rétesfesztivál

2017. május 18. 12:33 , Legutóbb frissítve: 2017. május 19. 08:33 Barta Zsolt
KISKŐRÖS | A város a hétvégén ünnepli újratelepítésének 299. évfordulóját. A rendezők nagyon sok programmal várják Petőfi szülővárosának polgárait és a településre látogatókat. A rendezvénysorozat előtt beszélgettünk Domonyi László polgármesterrel Kiskőrös jelenéről és jövőjéről.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Az elmúlt években harminc uniós programot pályáztak meg sikeresen, 7 milliárd forintnyi beruházással gyarapodott a város vagyona. Hogyan tovább? – kérdeztük Domonyi László polgármestert.
– Két pályázatunkról kedvező döntés született. Az óvodánk 384 milliós támogatást kapott a Területfejlesztési Operatív Programból. A Küzdősportok Házának az energetikai pályázatát is megnyertük. Az óvodára jutó támogatás nem kevés, de legalább még félmilliárd forint önerőt kell előteremtenünk, hogy megépíthessük. Bízom benne, hogy a kormány is támogatja a hitelfelvételi igényünket. A bankok nagyon jó kölcsönfelvételi feltételeket ajánlottak, amikor megkerestük őket. Miután megépül, hatcsoportnyi gyerek ellátását biztosítjuk. Két olyan óvodai ingatlant kell kiváltanunk, amelyek felújítása több százmillió forintba kerülne. Ezt a pénzt inkább az új intézményre szánjuk. A város másik megoldandó feladata a bölcsődei férőhelyek számának a növelése. Az új óvodában lehetőség nyílik arra is, hogy egy minicsoportot is indíthassunk 15–20 fővel. Így mentesíthetjük a bölcsődét, ahol a szakemberek 45 kisgyermek felügyeletét látják el. A Klik részéről jó híreket kaptunk. Az állam a Bem József Általános Iskolát is fejleszteni kívánja. Egy normál méretű tornacsarnok tervezése kezdődött meg, illetve tanterembővítés is várható a jövőben. A Wattay Szakképző Centrumból szintén jó híreket kaptam. Itt is egy sportcsarnok épül fel, és felújítják az intézmény energetikai rendszerét is. Ha mindez befejeződik, akkor elmondhatjuk, hogy minden oktatási intézményünk a legmodernebb körülmények között működik.

Az Országos Rétesfesztivál nagyon sok érdeklődőt vonz Kiskőrösre <i>Fotó: Barta Zsolt</i> Az Országos Rétesfesztivál nagyon sok érdeklődőt vonz Kiskőrösre Fotó: Barta Zsolt

– Más projektek?
– Sok pályázatunk az EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) támogatásával valósul meg. Ezek keretében munkanélkülieknek, hátrányos helyzetű polgároknak oktatási, egészségfejlesztő és egyéb prevenciós programokkal segítünk beilleszkedni a munka világába. Mindegyik pályázattal kisebb-­nagyobb beruházást végezhetünk majd a városban. A fejlesztések itt nem állnak meg. Egy víztározót építünk meg a város soltvadkerti oldalán, ezzel a lezúduló csapadék mozgását szabályozhatjuk a városon belül. A víz kivezetését is zsilipek segítségével tudjuk megoldani. Néhány napja nagy mennyiségű csapadék zúdult a városra, amely problémákat okozott a településen. Ha elkészül a tó, akkor a vízkormányzással kezelhető a probléma – tette hozzá a polgármester.

– A város mindig figyelmet fordított a sportélet fejlesztésére.
– A sporttelepet fejlesztjük, és egy kézilabdacsarnokot építtetünk meg. A futballszékház teljes felújítása történik meg. Az egyik pályát világítással látjuk el, és két műfüves pályát is kialakítunk. A következő ütemben egy teljes értékű gyakorlópályát, valamint egy mobil lelátót is építünk. Öntözőrendszerrel is ellátjuk a létesítményt. Összességében ez egy százmilliós nagyságrendű beruházás lesz. A sportcsarnoknak két éven belül meg kell épülnie. Abban reménykedem, hogy az év végén alapkőletételi ünnepséget rendezhetünk.

– Honnan lesz pénz a beruházásokra?
– Átgondolt költségvetést tervezünk a következő három évre, illetve bízom a kiskőrösi vállalkozásokban, amelyek töretlenül fejlődnek. Jelentősen nőtt az elmúlt években a vállalkozásaink által befizetett adó mennyisége. Ennek eredményeként fejlődhet a város is. Ezt elősegítendő az önkormányzati feladatokat átstrukturáljuk. A város üzemeltetése mellett a gazdálkodók támogatása kiemelt feladat. Az önkormányzati munkának és a gazdaságnak még szorosabban kell együttműködnie a jövőben.

– Kiskőrös egyre többet fordít az idegenforgalom fejlesztésére. A sivatag közepén ezt hogy lehet megvalósítani?
– A turisztika évről évre fejlődik idehaza, ebből szeretnénk kivenni a részünket. Nagyon sok olyan értékkel rendelkezünk, amelyekre mások is kíváncsiak lehetnek. Petőfi Sándor szülővárosa vagyunk, ő a kultúránkban, a történelmünkben a legnagyobb költők egyike. Kulturális, gasztronómiai értékekkel, természeti látnivalókkal, kiváló termálfürdővel rendelkezünk. Egyre több olyan rendezvényt tartunk, melyre ezrével érkeznek a látogatók. A hétvégén tartjuk a Városalapítók Napját és az Országos Rétesfesztivált, két hete a Petőfi Kulturális Fesztivált rendeztük meg. Ősszel a nemzetiségi napokra és szüreti fesztiválra, míg december 31-én az óévzáró Petőfi Szilveszterre várjuk az érdeklődőket. Kiemelném a János Vitéz Látogató Központot, amely különleges kulturális csemegét jelent diákoknak és felnőtteknek egyaránt. Ennek népszerűsítésére jelentős forrást fordítunk. Fejleszteni kívánjuk a termálfürdőnket is. Jelenleg két tartalék kút adja a gyógyvizet, mert a régi kút beomlott, de egy újat fúratunk ezekben a hetekben. Abban bízunk, hogy rövidesen eléri a városon keresztülhaladó, Kiskunhalasról induló kerékpárút Soltnál a Duna-­partot, így egy nemzetközi hálózat vérkeringésébe kerül a város.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hétvégén lesz a Városalapítók Napja és az Országos Rétesfesztivál

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

A parlieri cicaházhoz/farmhoz hasonlót még nem nagyon láttunk.

Vegán hegymászó hódította meg kétszer is a Mount Everestet

A bolgár Atanasz Szkatov először 2014 tavaszán jutott fel a hegyre.

Brutális eredménnyel lett a legjövedelmezőbb film a Kincsem

A csodaló mindent és mindenkit lepipált.

Virág helyett tévedésből salátával kedveskedett barátnőjének

Virág helyett tévedésből salátával kedveskedett barátnőjének

Kicsit megzavarta a fiút a lila kelkáposzta.

Jön az aranyrangadó, ismét tarolnak a külföldi edzők!

Jön az aranyrangadó, ismét tarolnak a külföldi edzők!

A Honvéd és a Videoton is ugyanattól a csapattól kapott ki legutóbb • Jó-e az a szabály, hogy azonos pontszámnál a több győzelem dönt?

Szombati sportműsor: NB I-es aranymeccs, póló BL-döntő, F1

Döntő az FA-kupában, a spanyol Király-kupában és a Német Kupában.

Férfi vízi BL: kétgólos sikerrel döntőbe jutott a Szolnok

Lassan lendült bele a Szolnok, de végül 7–5-ös győzelemmel került a szombat délutáni fináléba.

Férfi vízilabda BL: Ezért dolgozunk három éve! – Vámos

Férfi vízilabda BL: Ezért dolgozunk három éve! – Vámos

Varga Dénes: A Dubrovnik nagyon erősen kezd, erre a döntőben oda kell figyelnünk.

Légiósok: a duplázó Futáccsal trükközni próbált a kapus, nem jött be

A magyar légiós szépen kihasznált egy védelmi hibát, majd nem ijedt meg a cseles kapustól.

Man. City: megvan Guardiola első nyári igazolása

Becslések szerint a manchesteriek 50 millió euró körüli összeget fizettek a 22 éves játékosért.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér