Beindult a dömping a diákmunka-szövetkezeteknél

2017. június 18. 10:05 , Legutóbb frissítve: 2017. június 19. 06:30 Koós Kata

Évről évre kevesebb azon diákok száma akik dolgozni akarnak, melynek egyik oka, hogy a kötelező szakmai gyakorlat teljesítése mellett a tanulóknak sem idejük, sem energiájuk nem marad a munkavállalásra a diákmunka szövetkezet régióvezetője szerint.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Továbbá a diákok előszeretettel választják a könnyebben végezhető munkákat, bizonyos munkaköröket azonban rögtön visszautasítanak. Kecskeméten az élelmiszergyári csomagolás, Baján a kukoricaföld a mumus.

A nyári szünet beköszöntével július első hetéig a dolgozni akaró tanulók száma megtízszereződik – közölte Szolga Judit, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője. Elmondása alapján az elkövetkezendő pár hétben tapasztalható dömping ellenére évről évre nagyobb munkaerőhiány észlelhető a diákmunkák területén. – Kecskeméten ennek legfőbb oka, hogy az egyetem műszaki irányultságú karain a hallgatóknak meghatározott számú gyakorlati órát kell tölteniük különböző cégeknél. A középiskolás diákoknak pedig az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez szintén teljesíteni kell bizonyos gyakorlati óraszámot. Emellett kevesebb idejük marad a pénzszerzésre még nyáron is – közölte.

Mózer Anett, a Meló Diák Iskolaszövetkezet bajai kirendeltségvezetője szerint nem meglepő a diákmunkások számának csökkenése, ha figyelembe vesszük, hogy a diákok száma is évről évre csökkenő tendenciát mutat.
Szolga Judit továbbá hangsúlyozta: a diákok nagyon meggondolják, milyen munkakörök betöltésére vállalkoznak. –Kecskeméten például az élelmiszergyári csomagoló munkára nem mennek szívesen, mert a munkakörülmények szokatlanok számukra. Azonban a nehezebb vagy kellemetlenebb munkakörülmények között zajló munkák órabére mindig magasabb, így kompenzálják a cégek a diákokat – magyarázta.

Baján és környékén a mezőgazdasági munkákról nem mondható el, hogy ölre mennének értük a diákok. – Ahhoz azonban, hogy munkatapasztalatot szerezzenek, a kukorica címerezés kitűnő. Továbbá, ha már egyszer elmennek, rájönnek, hogy mennyire sok élményt tud adni, mennyire jó hangulatban zajlik a munka. Számtalan alkalommal szövődtek már barátságok, sőt szerelmek címerezés közben – közölte Mózer Anett.

A szoftverfejlesztő munka fizet az egyik legjobban <i>Fotó: Bús Csaba</i> A szoftverfejlesztő munka fizet az egyik legjobban Fotó: Bús Csaba

A legkedveltebb, kecskeméti munkák helyszíne a mozi és a gyorséttermek illetve áruházláncok, míg Baján az árufeltöltői és csomagolói munkakörökért folyik a legnagyobb verseny. A munkák megválogatása során nem csupán az elvégzendő feladat, hanem a munkahely hangulata is meghatározó a diákok számára. – Nagyon könnyű elvenni a kedvüket. Borzasztó fontos számukra, hogy hogyan kommunikálnak velük, és hogyan viszonyulnak hozzájuk a munkahelyen – mondta Szolga Judit.

A diák munkavállalók minimálbére jelenleg bruttó 733 forint óránként. A felső határ változó: a Fürge Diák Iskolaszövetkezet esetében a legjobban kereső diákmunkások szoftverfejlesztő cégnél dolgoznak óránként bruttó 1214 forintért, vagy éjszakai leltározást vállalnak bruttó 947 forintos órabérért. A Meló-Diák bajai kirendeltségén pedig a legjobban fizető munkakör a hoszteszeké, akiknek bére a bruttó 1200 forintot is elérheti óránként. A diákok bruttó béréből 15 százalék SzJA kerül levonásra.

14 éves kor alatt kizárólag gyámhatósági engedéllyel, összesen négy területen dolgozhat egy diák: a marketing, művészet, sport vagy a modellkedés világában. 15 éves diák az idei évtől csak abban az esetben dolgozhat, ha a tanulmányainak megfelelő munkakört lát el, akkor is csak szülői beleegyezéssel. A 16-18 éves diákok szintén csak szülői engedéllyel dolgozhatnak, kizárólag nappali, 8 órás műszakban foglalkoztathatók, a pihenőidejük minimum 12 óra, és több munkaközi szünet illeti meg őket, mint a 18 év feletti diákokat, valamint két pihenőnap is jár nekik – fejtette ki Szolga Judit.

A Fürge Diák régióvezetője továbbá elmondta: a diákok leginkább a 8 órás műszakot kedvelik, a reggel 8 óra előtti munkakezdésért nem lelkesednek, és legtöbb esetben heti 3 munkanapot vállalnak. Munkavállalásuk okai pedig nagyon változók. – Akik év közben is dolgoznak, általában a tanulmányaik finanszírozására, a megélhetésük biztosítására vagy a családjuk segítésére fordítják keresetüket. Akik pedig csak nyáron dolgoznak, legtöbb esetben zsebpénz-kiegészítés miatt dolgoznak, vagy nyaralásra, fesztiválra gyűjtenek – mondta Mózer Anett.

A Fürge Diák régióvezetője elárulta: mindig komoly verseny folyik a diákok körében azon munkahelyekért, melyek munkáltatói a fizetésen kívül egy kis pluszt is biztosítanak a diákmunkások számára. – Nem csak a pénz motiválja őket. A moziban nagyon szeretnek dolgozni, ott minden hónapban ajándék mozijegyet kapnak, valamint este 6 után végzett munka esetében 30 százalékkal, azaz 220 forinttal emelkedik az órabérük. Rengetegen jelentkeztek például az egyik pizzériába is dolgozni, mert fizetésük mellé egy pizzát kapnak minden műszakban – fejtette ki.

Unaloműző diákmunka

Kriston Gábor, húszéves fiatalember 16 éves kora óta vállal diákmunkákat. Idén végzett a Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola vállalkozás-bérügyintéző szakán, a jövőben pedig közgazdaságtanból szeretne diplomát szerezni. Diákmunkái során volt már anyagmozgató, árufeltöltő, dolgozott nyomdában, valamint másfél évig a moziban. Jelenleg a McDonalds-ban dolgozik kasszásként, valamint ügyintéző a Fürge Diák kecskeméti irodájában. – A 8 óra nekem már kevésnek tűnik, jobban szeretem mostanában a 12 órás műszakokat. Persze diákmunkáról beszélünk, úgyhogy nem olyan fárasztó, nem vagyunk túlterhelve. Heti 3-4 napot szoktam vállalni. Mindegyik munkakörömet szerettem, konkrét kedvencem nincsen. Egyedül a nagyon monoton munkákat nem szeretem, például egy szalag mellett állni 12 órán keresztül – mondta a kecskeméti fiatalember. – Azért kezdtem el diákmunkákat vállalni, hogy ne unatkozzak otthon. Persze az is jó, ha van egy kis tartaléka az embernek, de alapvetően nem bírok egy helyben ülni – tette hozzá.

Diákbérek a Fürge Diák statisztikái alapján
Munkakör Bruttó órabér (Ft) Havi nettó bér (Ft)
(heti 3, 8 órás munkanap esetén)
Havi nettó bér (Ft)
(heti 5, 8 órás munkanap esetén)
árufeltöltés 733 59.813 99.688
pénztáros 750 61.200 102.000
élelmiszergyári csomagolás 820 66.912 111.520
éjszakai leltározás 947 77.275 128.792
szoftverfejlesztő 1214 75.562 125.936

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Beindult a dömping a diákmunka-szövetkezeteknél

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Csaba szerint nem tragikus a helyzet, lányának volt már nehezebb periódusa is.

Közteret neveztek el a „Grande” Ganz gyermekéről, Kubala Lászlóról

Kubala Lászlónak már gyerekként sem kellett messzire mennie, ha világsztárokkal akart játszani.

Bardi imádja Budapestet, de lehet, hogy nyáron Valenciában köt ki

Hiába faragják az Újpest macedón légiósát, nem ül fel a provokációnak, inkább góllal törleszt.

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

„A kudarcot nem akarati tényezők okozták” • „Elgondolkodtató, hogy egymás után jönnek haza a játékosaink.”

Juventus: orvosin a válogatott támadó, hamarosan aláír

A játékosnak 25 millió eurós kivásárlási ár szerepel a szerződésében.

Jogerősen manipuláltak – ítéletet hirdettek a fogadási csalási ügyben

Tizenöt bűnös közül senki sem kapott letöltendő börtönbüntetést; Nyerges Krisztián és Torma Gábor ellen megszűnt a vizsgálat.

Megyei Piactér