Az agresszió nem megoldás

2017. április 20. 10:34 , Legutóbb frissítve: 2017. április 20. 18:00 Sebestyén Hajnalka
VÁROSFÖLD | Az anyaság sem felhőtlen öröm. Édesanyának lenni a világ legcsodálatosabb dolga, de nap mint nap újabb problémákkal kell szembenézni.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kisgyermek és szülő konfliktusairól tartott interaktív előadást Dóró Kerekes Éva klinikai gyermekpszichológus, a megyei kórház pszichológusa a városföldi Baba-Mama klubban. Példákon keresztül próbált tanácsot adni az anyukáknak.

Korábban írtunk a tiltásról, a családon belüli szabályokról. Most a hisztiről, az indulatokról, a családi hierarchiáról és az éjszakai felkelésekről esik szó.
Gyakori látvány a boltokban a hisztiző gyerek, aki egy csokiért sír, toporzékol. Van olyan szülő, aki próbálja figyelmen kívül hagyni a gyerek viselkedését, vagy enged, mert kellemetlen a környezet elítélő jelzése.

A hisztiző gyermeknél nem szabad a szülőnek engednie a szabályokból <i>Fotó: Illusztráció</i> A hisztiző gyermeknél nem szabad a szülőnek engednie a szabályokból Fotó: Illusztráció

– A következetesség nagyon fontos. Ha a tiltás ellenére az anya megváltoztatja a véleményét, akkor a gyerek az adott viselkedésformát rögzíti, mert megtapasztalta, hogy azzal elérte a célját. Nagyon nehéz ilyenkor a szülőnek, hiszen 25 másik édesanya előtt élhet meg szégyent a gyermeke viselkedése miatt. Nem szabad megtörni, bízzon saját nevelési kompetenciáiban és gyermeke ismeretében. Azokkal a felnőttekkel lehet, hogy soha többé nem találkozik, de ha enged, később nagyon nehéz lesz a szabályokat betartatni gyermekével. Fontos az is, hogy az anya higgadt, nyugodt maradjon, kontrollálja saját érzelmeit. Ha kimutatja, hogy dühös, ingerült, kiabál a gyerekkel, ezzel jelzi eszköztelenségét, és fokozza gyermekében a düh kifejezését, ezt a viselkedésmintát másolja le a kicsi is. Annyit kell csak mondania: Hagyd abba! vagy Ne csináld! – pici nyomatékkal, de semmi indulattal. Hozzáteheti: „Tudom, hogy haragszol, de attól ez még szabály”. Az érzelmeit megjelenítheti, megélhet haragot, de ettől a szabály nem változik – mondta a szakember.

Az anyának nincs egyszerű dolga, hiszen ő maga is gyakran dühbe gurul, elveszti a türelmét. Van olyan eset, amikor szabadjára engedheti a szülő is az in­dulatait?
– Megélheti az indulatokat, de ennek kontrollját ismernie kell, nem engedheti szabadjára a viselkedés szintjén. Meg kell fogalmaznia az érzéseit, hogy a gyermek tudja, hogy mit érez, de nem fejezi ki, például nem üti meg, nem kiabál vele. Ha az anya megmutatja, hogyan lehet és kell az indulatokat megfékezni, akkor a gyermek is elkezdi felismerni és szabályozni megélt érzelmeit. Ugyanakkor mondhatja azt szülőként, hogy adott helyzetben nem tudja fékezni a haragját, dühét, ezért ki kell lépnie a helyzetből. Szüksége van időnként arra, hogy az anyai szerepből kilépve kikapcsolódjon, beszéljen hétköznapi élményeiről, nehézségeiről felnőttszinten, felnőttekkel. Ezért senkinek ne legyen bűntudata, mert ha nincs kilépési lehetősége, akkor a sok benne lévő feszültség felhalmozódik, és valamilyen formában várhatóan kitör – részletezte a szakember.

Napjainkban nem ritka, hogy a gyereknek mindent megengednek a szülők. Mondhatni ő uralkodik felettük. Az történik, amit ő akar. Ez meddig engedhető, először mikor érezhető ennek negatív hatása?
– Fontos a családi hierarchia. Apa és anya a főnök, a szabályok ismerője és közvetítője. Be kell tartani, amit a főnök mond. Ezt mindig hangsúlyozni kell. Abban a családban, ahol elmosódnak a határok, a végén már a gyerek veszi át az irányítást. A határok nélküli nevelés magatartászavarhoz vezethet. A gyerekek egocentrikussá válnak, és sokszor nem tudnak beilleszkedni a közösségekbe, mindig és mindenhol irányítani akarnak, saját, szubjektív szabályrendszerük mentén.

Sok szülő fél nemet mondani gyermekének. Tart tőle, hogy ettől megromlik a kapcsolatuk, nem szereti majd őket. Valós ez a félelem?
– A gyerekeknél az első három évben alakul ki az érzelmi biztonság, a gondozó, nevelő személy jelenléte, feltétlen szeretete és elfogadása által. Ezzel párhuzamosan azonban feltétlenül szükség van a fegyelmezésre is, ami által a szabályismeret kialakul és rögzül. Ne féljünk a nemtől. A tiltás aktuális haraggal járhat, de ez nem befolyásolja tartósan a kapcsolatukat. Az aktuális harag, indulat csak a pillanatnyi helyzetet tükrözi. A szeretet viszont állandó – hangsúlyozta Dóró Kerekes Éva.

Egy kisgyermek képes ököllel akkorát vágni a szülőbe, hogy az bizony fáj. Ez agressziónak tekinthető, vagy vicces dolog? Hogyan reagáljon erre a szülő?
– Az agressziót nem lehet tolerálni. Valóban gyakori, hogy a gyerek meghúzza a szülő haját, megüti őt. Ezen sokszor csak nevet a szülő, vagy elbagatellizálja. Pedig ez nem játék, a gyerek tényleg a határokat feszegeti, és az adott viselkedésformát próbálgatja. A szülőnek a szemébe kell néznie, megfogni a kezét és határozottan mondani: Nem szabad! Nem kell magyarázkodni és nem szabad a kezére se csapni, mert a szülő viselkedését másolja le – hangsúlyozta a pszichológus.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az agresszió nem megoldás

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Bottas jó rajtja győzelmet ért, nőtt Vettel előnye

Bottas jó rajtja győzelmet ért, nőtt Vettel előnye

Hamilton küszködött, lemaradt a dobogóról • Alonso McLaren-Hondája a rajtrácsig sem jutott el.

PL: Ibra nélkül nehéz – ikszelt az MU a Swansea-val

Gylfi Sigurdsson szenzációsan nagy góllal mentett pontot csapatának.

Derby Della Capitale: Totti sem segített a Román, nyert a Lazio

Hiába egyenlített egy kamubüntetőből az AS Roma, a kék mezesek a pihenő után is jobbnak bizonyultak a „farkasoknál”.

WTCC: Michelisz az első helyért csatázva ütközött Monzában

WTCC: Michelisz az első helyért csatázva ütközött Monzában

Marokkói riválisa vert helyzetben ráhúzta az autóját az előzésbe kezdő magyar Honda-pilótára.

Rossi: Ez tűrhetetlen! Doll: Ismét jó úton járunk

Bódog Tamás szerint az újabb DVTK-siker a szív diadala volt – mestermérlegek.

Boksz: Fury már válaszolt is az új Klicsko-verőnek

Az ukrán nem zárkózna el egy visszavágótól, Joshua úgy véli, bárkit ki tud ütni.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér