Vélemény

2007.11.29. 15:17

Kell az egyenruha?

Hogy kell-e? Szerintem nem, de kár volt már az elején lelőni a poént.

Nagy Léna - 8.a

Mielőtt fintorogni kezdenénk, be kell azt is ismernünk, hogy több az előnye, mint a hátránya, de idáig - érdekes módon - csak kevés magyarországi suliban vezették be. Hogy mik ezek az előnyök? Nem különböztetnék meg egymást a diákok a ruha alapján. Nem vágynának mindig új ruhákra, tehát a szülőknek anyagilag biztosan jól jönne. Nem utolsó sorban persze valamiféle „összetartást” is mutatna a suliban. Ezek az érvek gondolom nem újak, már hallottuk őket ezerszer.

Ha a hátrányt szeretnénk sorolni, abból nem lenne ennyi. Egyszerűen az, hogy nem akarjuk és nincs rá szükségünk. Egyhangú, unalmas, ciki.  Csak egy fölösleges „cukiság”, ami egy-két felnőttnek tetszik. Nekünk nem. Az is fontos, hogy – bár nem vagyok pszichológus – mindenki beláthatja, hogy ez elvenne a térből, amit az önkifejezésünkre szánnak. Ez tény. Van középút is, de szerintem a „kínzás” fogalmát ez is kimeríti. Létezik olyan iskola (szerencsére külföldön), ahol abban jársz, amiben akarsz.

Mielőtt túl szép kép kezdene kialakulni benned, elmondom, hogy itt, ha egy bizonyos határt túllépnek a tanulók, túl extrémen néznek ki, akkor kapnak valami rémes iskolaköpenyt, és abban kell lenniük egész nap. Tanítás után levehetik, és úgy néznek ki, ahogy akarnak, de szerintem ezzel teljesen ép ember nem próbálkozna.
Persze az egyenruha szó alatt nem kell konkrét ruhára gondolni. Ez lehet egy nyakkendő, vagy egy sál. De akkor is azt gondolom, ilyen szempontból is maximum egy kitűzőig érdemes elmenni, mert bizonyos célokra az is megfelel. Bizonyosokra nem, de a lényeg, hogy viselhetőbb, mint az előzőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!