Tavaszi nagytakarítás

Vajda Piroska

Kering a közösségi médiában egy kisfilm, amely akár a tavaszi nagytakarítás kampányfilmje is lehetne. Ez a rövid film egy kietlen, szemetes pusztságban játszódik, ahol az éppen arra sétáló főszereplő elkezdi összegyűjteni az eldobált szemetet. Minden kukában landoló hulladék után kinő egy fa, egy bokor, kinyílik egy virág a környéken. Ahogy az összes szemetet összeszedi a férfi azonnal életre kel a természet, megszólalnak a madarak és még a nap is kisüt. 

tavasz, nagytakarítás
Egyre többen csatlakoznak az országos Tavaszi nagytakarításhoz is, amely az Erdők napjától a Föld napjáig, azaz március 21-től április 22-ig tart.
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

A film sajnos fikció, hiszen nem fog minden összegyűjtött szemét után azonnal virágba borulni a természet, de érdemes megpróbálni. Tennivaló van bőven! Hemzseg ugyanis az eldobált szemét az utak mentén, az erdőkben, a mezőkön, a vízpartokon. A legjobb az lenne, ha nem szemetelnénk, de sajnos mindig lesznek olyan emberek, akik ott dobják el a műanyag palackot, poharat, ahol épp kiürült. Mindig lesznek olyanok, akik a háztartásukban felszaporodott felesleget nem bírják a hulladékgyűjtő udvarokig elvinni, ezért inkább kidobják a közeli erődben vagy az utak mentén.  Szerencsére azonban egyre többen vannak, akik szívügyüknek tekintik a környezetvédelmet és tesznek is a környezetünkért. Egyre többen csatlakoznak az országos Tavaszi nagytakarításhoz is, amely az erdők napjától a Föld napjáig, azaz március 21-től április 22-ig tart. Ez idő alatt különböző szemétszedő túrákat szerveznek országszerte, melyekhez bárki csatlakozhat. 

Érdemes rákattintani a tavaszinagytakaritas.hu oldalra, ahol nemcsak a túrákról tájékozódhatunk, hanem számos hasznos információt is találhatunk. A szervezők arra biztatnak minden önkéntest, hogy legyenek a természet megmentői és szedjenek össze minél több hulladékot a túrájuk során. Erről készítsenek képet és posztolják ki a közösségi oldalukon, hogy minél többen lássák, hiszen nem csak a rossz, de a jó példa is ragadós. Remélem, a túrázók sok-sok „szeméttel” árasztják az internetet és természet fellélegezhet!