Győztesek

Vajda Piroska

Elgondolkodtak már azon, hogy milyen lehet fogyatékkal élőként sportolni?  Milyen lehet kar nélkül úszni, műlábbal futni, kerekesszékben ülve kosárlabdázni, táncolni vagy teniszezni? 

paraatléta, paralimpia, sport, fogyatékkal élő
Farkas Zsolt paraatléta
Fotó: Beküldött fotó

Majdnem biztos vagyok benne, hogy, aki nem érintett egy kicsit is a parasportban, nem szokott ezen filozofálni. A társadalom nagy része saját problémáival van elfoglalva, igazából csak halvány sejtelmünk van a fogyatékkal élők mindennapjairól, a parasportolók küzdelmeiről. 

Ezt a hiányosságot szeretné pótolni a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége a Magyar Parasport Napjának megszervezésével. A lélekmozgató programot idén már hetedik alkalommal tartották meg országszerte február 22-én, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet a fogyatékkal élők és parasportolók helyzetére. Arra, hogy nekik, velünk, épekkel ellentétben nehezített pályán kell teljesíteniük. A szervezők célja továbbá, hogy a parsportolók fantasztikus sikereit látva egyre többen hallják meg a sport hívószavát. 

Nekem is szerencsém volt részt venni egy ilyen érzékenyítő parasport napon a lakiteleki Hungarikum Ligetben, ahol többek között Farkas Zsolt, félegyházi paraatléta tartott előadást a környékbeli általános iskolásoknak. A paratlétáról megtudhatták, hogy néhány éve egy súlyos motorbalesetben vesztette el a bal lábát. Zsolt azonban a tragédia után sem hagyta abba a sportolást. Sőt, hetente ötször jár edzésre, eltökélt célja ugyanis, hogy kijusson a paralimpiára. Kitartása, életereje inspiráló lehet valamennyiünk számára. 

Szerencsésnek mondhatom magam azért is, mert nem csak a parasport napon, hanem a hétköznapokban is láthatom, hogy Farkas Zsolt milyen keményen edz azért, hogy megvalósítsa álmát. Ugyanabba az edzőterembe járunk mindketten, így gyakran együtt izzadunk az edzéseken. És bár Zsolt, nehezített helyzetben, műlábbal teljesíti az edzéstervet, mégis gyakran ő az, aki egy-egy biztató mosollyal, lelkesítő mondattal átlendíti sporttársait a mélyponton. Az ő szájából minden biztatás hiteles, mert ő egy győztes. "Győztes, akinek az akadály csak egy másik út."