Tavasz a télben

Tapodi Kálmán
Fotó: Mester-Horváth Nikolett / illusztráció

Már csak tizenhárom nap van esztendőből és az üzletek már túl vannak az ezüstvasárnapi rohamokon. Aranyvasárnap már nem mindenütt lesz lehetőség az utolsó pillanatokra hagyott bevásárlásokra, mert több üzletlánc is úgy döntött; nem nyitják ki az üzleteiket december 24-én. 

Az év végi ünnepekre időzített nagybevásárlás nem gondolnám, hogy csak a magyarokra jellemző, de nálunk ez már egyfajta népszokás, főleg ha van miből költeni. Egyre nagyobb a népszerűsége az online rendeléseknek, ám az ünnepek előtti tülekedés szerves része maradt a kultúránknak. Magam részéről nem kedvelem az ilyen tömegjeleneteket, de hiába az ódzkodás, néha beállok a sorba. 

A bevásárlóközpontok, piacok zsúfolásig megtelnek emberekkel és az ajándékok mellett, az ünnepi ételek hozzávalóitól roskadoznak a kosarak. Úgy fogy ilyenkor a hal, mintha csak karácsonytájt lehetne kapni. Nem a zsírégetés időszaka ez és a halászlé mellett, hurka, kolbász, töltött káposzta és a bejgli is gyarapíthatják az elfogyasztott kalóriákat.

Jólét jeleit mutatják a terített asztalok és jóllakottan egészen más töprengeni az élet nagy dolgairól. Itt van például az évenként visszatérő kérdés: vajon fehér lesz-e a karácsony? Mikuláskor egy-két napra hó borította a földeket, de az előrejelzések szerint karácsonykor minimális az esélye a friss hótakarónak. Nincs ebben újdonság, már megszoktuk, hogy olykor lehet tavasz is a télben.

Visszatérve a mai naphoz: december 18-tól kezdve, egy éven át tart a magyar-török kulturális évad, amellyel a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulóját ünneplik mindkét országban. Szép dolog a barátság, meg az is, hogy emléket állítanak a két nép hosszú, évszázadokra visszanyúló kapcsolatának. Habár közös történelmünknek azt a bizonyos a másfél évszázadát nehéz feledni…