Naptej

Gulyás Sándor

A nyári hőség, a tartós nappali meleg, nem mindannyiunknak tesz jót. A fokozottabb vízvesztés a folyadék- és a sóháztartás zavarát okozhatja, ami kiszáradáshoz vezethet. Magam, igaz jól tűröm a meleget, ám fehér bőröm miatt csak nagyon óvatosan sütkérezhetek a napfényben. Olyannyira, hogy ha nem vigyázok a fák hűvösében is megpirulok, mint a a hús a serpenyőben.

Annak érdekében, hogy mégse égjek rákvörösre lázasan kenegetem magamra a magas fényvédő faktorú krémeket, amik sajnos nem biztos, hogy beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Ennek okán a napokban bevásároltam a magas fényvédőfaktorú naptejekből, és nyomban le is teszteltem az egyiket. Két órát forgolódtam a fényben, nyakig kikenekedve. Az eredményt látva és érezve kiderült, hogy nem minden arany ami fénylik, vagyis a csomagoláson feltüntetett faktorszám nem fedi a valóságot. Megjegyezném, hogy annyi hasznom azért volt a méregdrága kenceficéből, hogy bár nagyon fájt, de hólyagok nem jelentek meg a bőrömön. Az általam ismert házi praktikák jó szolgálatot tettek, a bőrpír másnapra elhalványodott és a fájdalom is elmúlt. A dühöm viszont nem. 

A tanulság annyi volt a számomra, hogy akármennyit is szánok a naptej megvásárlására, érdemes utánajárni, hogy az egyes termékeknek mik az erősségei vagy gyengeségei. Főleg, hogy manapság már a jól ismert márkák neve sem feltétlen garancia.