Vélem-én

2016.12.03. 12:14

Készpénz

Túl sok a készpénz a magyar gazdaságban. A megállapítás nem az ünnepi bevásárlásra készülő háziasszonyok véleményét tükrözi, hanem a nemzetgazdasági miniszterét.

Ökrös Csaba

Az esélyenlőségi szempontokat is figyelembe véve, az előző mondatban szereplő háziasszonyok mellé szeretném felsorakoztatni a férfiakat is. Nem volna szerencsés, ha azt a hamis látszatot kelteném, hogy a bevásárlást kizárólag a nők feladatának gondolom. Még magamra vonnám a jogvédők haragját.

Az elmúlt években 4000 milliárd forintra hízott a készpénzállomány az országban. Ez pedig a feketegazdaságot segíti. Annak fejlődése pedig aligha nevezhető állampolgári érdeknek. A nemzetgazdaságban megnövekedett készpénzmennyiség csökkentésére a kormány jövőre programot indít a készpénzkímélő fizetési eszközök terjesztésére.

Jelenleg a készpénzmennyiség csökkentésének gátat szab az, hogy a kereskedők által üzemeltetett bankkártyaterminálokon bonyolított pénzforgalom fejében a bankok 3-5 százalék díjat számítanak fel. Amennyiben ezt sikerül csökkenteni, talán felgyorsulhat a kártyás fizetőhelyek számának növekedése. Ezt már csak azért is pártolom, mert az egyik barátom nem hord magával készpénzt, így állandóan elszámolási problémákba ütközöm vele, amikor a kocsmákban fizetni kell. Márpedig a barátság rovására mehetnek az elszámolási gondok, jó példa erre a szép emlékű KGST. Hogy egy ilyen friss példát hozzak.

A kártyás fizetésre lehetőséget adó helyek szaporodása tehát nemcsak a gazdaság motorja olajának bizonyulhat, hanem a mély emberi kapcsolatok elsekélyesedése ellen is hat. Karácsony közeledtével ennél jobb közgazdasági törvényszerűségre aligha világíthattam volna rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában