Vélem-én

2016.10.19. 10:01

Tökölődés

Nyakunkon a halloween: két hét sincs, és ránk köszönt a tökös ünnep. Tudom, most sokan háborognak, hogy miért az angolszász eredetű hagyományt citálom a magyar helyett.

Páncsics Hajnalka

De napjaink igazán színes, globalizálódott és multikulturális világába szerintem simán belefér a tökfaragás szokása is. Mert nekem most hiába háborognak, hogy az nem magyar ünnep, amikor sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy november 1-jén nem a hallottak napja miatt nem kell dolgozni menni, hanem Mindenszentek ünnepét üljük. A halottak napja kis hazánkban ugyanis november 2-án van, akkor emlékezünk meg a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. Míg november 1-e azoknak a szenteknek az ünnepe, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg.

Ennyi okoskodás után térjünk is vissza a szerintem sokkal vidámabb tökfaragáshoz. Nálunk a hétvégén jött össze a család, ha nem is emiatt. De amíg főtt a sütőtök-krémleves, sültek a különböző kacsa-alkatrészek, addig a fiatalság sem unatkozott, de nem is a tévé, vagy a számítógép előtt ütötték el az időt. Az alkalomra beszereztem pár gömbölyű, faragható tököt és a gyerekeim egymás kezéből kapkodták ki a szerszámokat. Jelentem sérülés nélkül úsztuk meg a kézműves napot és idén is igazán kreatív töklámpások születtek.

Az utcánkban járók örömére idén is a lányom gondoskodik arról, hogy a kapunk tetején trónoló tökfejben esténként világítson a gyertya. Tapasztaltam már néhányszor, hogy ezzel nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is mosolyt csalunk az arcára. Már csak abban reménykedem, hogy a lámpásunk kibírja a hónap végéig. Vagy ha mégsem, akkor saját kezembe veszem a sorsát és vésővel, százas szöggel igazítom meg a sminkjét a tökfejnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában