Vélem-én

2016.10.07. 20:22

Nincs tökéletes

Láttak már olyan édesanyát, akit ne siránkozott volna azon, hogy csapnivaló szülő? Az anyaság velejárója, hogy a lehető legjobbat szeretnénk nyújtani a kisbabánknak, majd az egyre cseperedő gyerekünknek, hogy boldog és egészséges legyen.

Popovics Zsuzsanna

Gondolom, ez motiválta azon édesanyákat is, akik anno három óránként szoptatták újszülöttüket, mert ezt írta a korabeli szakirodalom, ezt sulykolták a szakemberek. Aztán jött a rooming-in, és a nap 24 órájában együtt lehetett a baba és mamája. Később már csak nappal, 12 órában lehetett közösködni. Most sok szülészeten az anya dönthet arról, kéri-e a rooming-in elhelyezést. Ha ezt választja, akkor sem biztos, hogy sok időt tölthet a szeme fényével. Jobb is előre felkészülni: az első napokban nem mindig lesz szinkronban a baba igénye és a tényleges táplálása.
Vannak kórházak, ahol „szoptatási menedzser” válaszol az újdonsült anyukák kérdéseire. Előfordul olyan is, hogy a hétvége, a sok szülés vagy egyéb okok miatt az anyuka nem is találkozik védőnővel. De sebaj! A tökéletlen kórházi napok hamar véget érnek, és otthon minden a helyére kerül.

Vagy mégsem? Hamar kiderülhet, hogy a szakirodalom, a védőnő, a nagymamák, a szomszédasszonyok, a barátnők jó tanácsai sem tudnak minden helyzetre felkészíteni. Kell egy adag józan ész, anyai kreativitás és nem kevés kitartás ahhoz, hogy a kisbabával bővült család zökkenőmentesen vegye az akadályokat. És igen, nincsenek tökéletes anyák. Van, amit elsőre rosszul csinálnak. Majd másodszorra is. De kár emiatt keseregni. Előbb-utóbb minden gyerek felnő, és – jó esetben – saját családot alapít. És elköveti a saját hibáit. A világ mégis működik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában