Vélem-én

2016.08.29. 12:38

Gyeptolmácsok

Meccs nélküli hétvége volt a magyar labdarúgó első osztályban, mert a válogatott Feröer lerohanására készül.

Tapodi Kálmán

A nemzetközi kupaporondról hamar kipenderített magyar focicsapatok azonban hamar kijózanították a drukkereket az „Eb-fóriából”, ami után a 13. helyezést elérőket nagyobb ujjongás fogadta, mint az olimpiai pontszerzőket.

A honi kluboknál a tolmácsok is főszerepbe kerültek, mert német, norvég, szerb, olasz és portugál szakemberek igyekeznek jobbítani a helyzeten. A munka eredménye a pályán realizálódik, de a helyzet az idegen nyelvek ismeretének fontosságára is ráirányíthatja a figyelmet, mert ha focizni nem is tanulnak meg, még lehetnek tolmácsok, vagy éppen edzők, mert ugye „aki nem tudja, tanítja”.

A héten a tanulás amúgy is főszerepbe kerül, mert az utolsó vakációs hetet derékba töri a szeptemberi iskolakezdés. Az ingyenes oktatásról rég tudni, hogy nem csak a tankönyvekért kell fizetni, hanem mindazokért a szükséges eszközökért, amik nélkül bedőlne az iskola. Hiába „tettek csodát” az intézményeket irányító szervezetnél és fizettek ki majdnem minden adósságot, a szülőknek most is mélyen a zsebükbe kell nyúlni, hogy a szükségeket fedezzék. Mindez persze „hivatalosan” nem igaz, de attól még így működik a sajátos, „önfenntartó” oktatási intézményrendszer.

A drótosoknak azonban jó hír érkezett, megint lehet nagytételben gyártani a fémhálót, mert újabb kerítést húznak a magyar-szerb határra. Az októberi választás közeledtével egyre több a határhelyzet eldurvulásáról szóló, mindennapi migránshír. Így aztán oka lett a kerítésnek, a határvadászok toborzásának, meg az óriásplakátos üzengetésnek. Hogy milyen fontos a feltett kérdésre jó választ adni, arról meg most leginkább a pótvizsgázók tudnának mesélni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában