Vélem-én

2015.11.30. 19:00

Meg is kell tartani

Az 1980 után született fiatalokat megszerezni és megtartani is nehéz a munkáltatóknak – állítják a szakemberek. Pedig a Z és Y generáció tagjai okosak, nyitottak és tehetségesek. De vajon be tudnak-e tagozódni a munka világába? Mivel jár, ha friss ötleteikkel, más szemléletükkel jól bevált folyamatokat kérdőjeleznek meg?

Popovics Zsuzsanna

Ezen a téren is kihívásokat rejtenek a generációs különbségek. Például, hogy a frissdiplomások leginkább elméleti tudással vannak felvértezve, és csak minimális gyakorlati tapasztalattal. Ha megkérdeznek egy pályakezdőt, hogy a termelő vagy a szolgáltató szektorban dolgozna-e szívesen, nagy eséllyel nem tudommal válaszol. De honnan is tudná? A szünidős-hétvégi diákmelókkal legfeljebb azt tapasztalta meg, mennyire bírja vagy utálja a monotonitást, hogy szervezete miként tolerálja a hajnali kezdést, netán a három műszakozást.

Hozzáértők szerint a munkáltatók részéről is szemléletváltásra van szükség. Nem árt például elfogadni: a mai fiatalok rugalmas időbeosztás és infokommunikációs eszközök használata mellett is tudnak hatékony, értékes munkát végezni. Az X és Y generáció tagjai gyorsak, fontos számukra a jó csapat, a pörgés, a környezettudatos munkakörülmények. Cserébe készségszinten sokszorozzák önmagukat, vagyis szinte észre sem veszik, hogy mennyi mindent csinálnak egyszerre. További előnyük, hogy gyorsabban reagálnak a helyzetekre, rugalmasak, nyelveket beszélnek. „Hátrányuk”, hogy számukra a munkahelyek cserélgetése is természetes. A munkaadók tehát jól teszik, ha időben kitalálják, mivel tudják majd megtartani a jól bevált és sok mindenre megtanított munkaerőt, nehogy más vigye a kikapart gesztenyét.

 

Popovics Zsuzsanna -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában