Vélem-én

2014.01.27. 08:05

Bohóckalap és Uruguay

Mi magyarok összesen hétszer voltunk citromdíjasok, legutóbb 2008-ban.

Hraskó István

A mese ott kezdődik, hogy 1967-ben néhány tréfás skót futball-szurkoló kijelentette: mivel megverték az éppen aktuális világbajnokot, az 1966-ban aranyérmes angol tizenegyet, ezért ők „a nem hivatalos világbajnokok”. A poént aztán annyira komolyan vették, hogy visszamentek egészen 1872-ig, a történelem első válogatott labdarúgó mérkőzéséig, és onnantól kezdve elkezdték felgöngyölíteni a szálakat.

Az eljárás lényege ugyanaz, mint a profi bokszolók világában: ha egy csapat győz az éppen aktuális (ál)bajnok ellen, onnantól kezdve ő viselheti a büszke címet. Az első trófea nélkül világelső Anglia volt, majd Skócia is sokáig vitézkedett. De az idők során olyan országok is elhódíthatták a játékban az elsőséget, akik amúgy egy hivatalos tornán labdába se tudnak rúgni, például a Holland Antillák vagy Grúzia. Mi magyarok összesen hétszer voltunk citromdíjasok, legutóbb 2008-ban.

Mindez csak annak kapcsán jutott eszembe, hogy a 2016-os Európa-bajnokság sorsolását hazánk az előkelő 2. kalapból várhatja. Akárcsak az idei vébére töksimán kijutó belgák vagy svájciak... Az UEFA közlése szerint a beosztás a szövetség által számított úgynevezett koefficiens alapján történt, de ahogy a fórumokat olvasgatom, a honi drukkerek igencsak tisztában vannak a ténnyel: ettől még nem tükrözi a valós erőviszonyokat. Kábé annyira vehető komolyan, mint a skótok által kitalált vicces szisztéma.

Miközben az arra érdemes gárdák már Brazíliába készülnek, nekünk annyi jut, hogy felfokozott reményekkel várhatjuk a sorsolást. További önbizalomnövelőnek meg esetleg kihívhatnánk és elgyepálhatnánk a mostani nem hivatalos címvédőt, Uruguay-t. Egyből a csúcsra érnénk...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában