Vélem-én

2006.09.06. 16:18

Leiskolázás

Kezdjük a tévével. Újra Simpson család az egyik adón! Juhúú! Nem szabad reklámozni, így megkutyulom a tévécsatorna betűit: Vaitas 3. (megfejtés: RTL clubb) Végre visszatértek, pár éve már adták a megszűnt Tv3-on, s most újra műsoron az amerikai átlagbunkók paródiája.

Hartay xy + 435z – 54xz⅜√546 vzxy43 ⅞vxy + 65vz = X Csaba

Hartay Csaba. Költő, kirúgott újságíró, orvhorgász, verbális medvevadász, tévénéző fiú, pultnál sört kis unicummal kérő törzsvendég és horoszkopológus... A télapóról is lehet csúnya dolgokat írni, jegyzi meg, mintegy ars poeticaként.
Először kétkedve fogadtam a gülüszemű figurákat, de hamar rákaptam a sorozat ízére. Simpóék után 180 fokos fordulat: Vidióták. Eredeti ötlet, gratulálunk. Elesik egy kisbaba. Wrahhhaahhahhaaahha. Életem fő csattanója. Enimöl Kennibölszék szánalmasak. Repperként rég nem számottevőek, így akkor marad a tévés bohóckodós-jópofa hómvideó parádé fel- és levezetése. Hamar lekerül a műsorról, illetve dehogy, népszerűek az ilyen intellektustalan wöhöhö blokkok, éljen a bambulás, höhö, wöhöhö. És éljen az iskolakezdés, éljen az évente megreformált, semmit sem javuló magyar iskolarendszer! De szerettem a szeptember első napjait süldő koromban, annyi megaláztatás, cikizés, kudarc és kellemetlenség sehol sem ért, mint az iskolaéveim alatt, hej, de szép idők voltak. Hogy szerettem állni a tábla előtt, kitéve néhány jóindulatúan szadista tanár kénye-kedvének, hajjaj, azóta olyan szívdobogást csak egy liter energiaitallal bírok elérni. Azt szerettem a tanáraimban, hogy arra voltak kíváncsiak, mit nem tudunk. Ha rájött kedvencünk, hogy nem készültünk kellőképp az órájára, azonnal dolgozatot íratott. Ha aprócska jelét adtuk felkészültségünknek, valahogy

Mert ki kíváncsi arra, mit tudsz? Ha valami nem stimmel a munkáddal, bármely apróság, azonnal repkednek a pofonok. Ha nagyobbat hibázol, repülsz. Bárhonnan bárhová.

 mindig elmaradt a röpdolgozat. Ezek a tanár bácsik és nénik egyébként teljesen jól tették a sok gáncsoskodást. Felkészítettek a nagybetűs, vastagon szedett, sorkizárt szenya ÉLET-re. Mert ki kíváncsi arra, mit tudsz? Ha valami nem stimmel a munkáddal, bármely apróság, azonnal repkednek a pofonok. Ha nagyobbat hibázol, repülsz. Bárhonnan bárhová. Örök hála nekik, hogy 7 éves korunk óta rettegésben telhetett az életünk. Nélkülük sokkal kevesebb juthatott volna a szorongásokból. Mi lett volna velünk? Borzalmas belegondolni, hogy akár boldogan is élhettük volna gyermekéveinket. Kedvenc álmaim közé tartozik, hogy újra és újra érettségizem, hiába lobogtatom a megszerzett okmányt, érvénytelen, lejárt, meg kell újítani, hangzik a vizsgáztatók asztalától. Olyan izzadtan ébredek, mint aki behugyozott álmában. Másrészről, pedig (Figyelem! Komoly rész következik!) voltak olyan tanáraim is, akikkel a mai napig kapcsolatban állok, gyanítom, más bolygóról érkeztek, van humoruk, emberségesek, ezáltal tényleg tiszteletre méltóak. Szóval hajrá, kis diáktársaim, sok szép élmény vár még rátok, és ne keseredjetek el, minden kellemetlenség megtérül egyszer, hasznát veszitek a sok képletnek és definíciónak, felnőtt korotokban nap mint nap szükségetek lesz mindenre, amit bebifláztok. Kérdezzétek csak meg aput és anyut, betéve tudnak mindent, amit egyszer beléjük vertek. Tudják, mert szükségük van rá. Főleg a kémiai és fizikai képletekre. Búcsúzom kispajtások, mert megszólalt a csengő, szebben, mint valaha. Whahhahha.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában