Sport Bács-Kiskun

2015.08.04. 07:50

Katinka a csúcs! Világcsúcs!

Hosszú Katinka és Cseh László révén egy arany- és egy bronzérmet nyertek a magyar úszók a kazanyi vizes világbajnokság hétfői napján.

Borbély Károly

Hosszú Katinka címét megvédve, világcsúccsal nyert 200 méter vegyesen. A bajaiak kiválósága – aki a vasárnapi előfutamát (2:07.30 p), majd elődöntőjét (2:06.84) is Európa-csúccsal nyerte – 2:06.12 perces idővel győzött, ezzel megdöntötte az amerikai Ariana Kukors 2009-ben Rómában felállított, 2:06.15 perces rekordját.
Hosszú jól kezdett, bár pillangón brit riválisa tartani tudta vele a lépést, háton azonban növelte előnyét, és ekkor már három tizeddel a világcsúcsidőn belül úszott. Mellen még tudott erősíteni, így gyorson már csak az órával versenyzett.

„Hihetetlen, hogy három századdal sikerült megjavítanom a világcsúcsot, eddig senki a közelébe sem tudott kerülni” – nyilatkozta boldogan a döntő után az M4-nek. „ A végén nagyon kellett küzdenem, de megúsztam, hihetetlenül boldog vagyok” – fogalmazott Hosszú Katinka, aki ezzel önmaga negyedik, a magyar úszósport 24. világbajnoki aranyérmét szerezte.
Cseh László 50 méter pillangón állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A 29 éves olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportoló azt követően, hogy a vasárnapi előfutamban (23.32 mp), majd az elődöntőben (23.06) is országos csúcsot úszott, a hétfői fináléban 23.15 másodperces idővel ért célba.

„Ez így bemelegítésnek egy jó kezdés volt, remélem, a többi számomban ennél már csak jobb leszek. Többször úsztam már ötven métert, de igazából még most sem tudom, mi kell igazán ahhoz, hogy jó legyen” – nyilatkozta a futamot követően Cseh.    
 

Ezek is érdekelhetik