Sport Bács-Kiskun

2015.04.14. 13:57

A Bajnokok Ligájában bizonyított

Szerencsés embernek mondhatja magát Szabó Nóra. A Kiskunfélegyházi Astra Bulls futsal játékosa részt vehetett a hallássérültek Bajnokok Ligájának döntőjében.

Szentirmay Tamás

Szabó Nóra a Kiskunfélegyházi Astra Bulls egyetlen olyan játékosa, aki hallássérült. Ez azonban eddig sem akadályozta meg abban, hogy az NB I-es csapat labdarúgója legyen. Eddig három Magyar Kupa első hellyel, és két magyar bajnoki címmel büszkélkedhet. Az utóbbi időszak egyik legnagyobb élményét azonban a hallássérültek Bajnokok Ligája döntőjében érte el, amit az ausztriai Grazban rendeztek a közelmúltban. Az SSS Milano színeiben játszó magyar játékos a bajnokoknak járó trófeát is kezében tarthatta.

– Hogyan került ki az olasz csapathoz, milyen kiválasztás alapján?
– Az elmúlt év novemberében a magyar hallássérült válogatottal részt vettünk a szófiai futsal Európa-bajnokságon, ahol erős mezőnyben a kilencedik helyen végeztünk, és jogot nyertünk a Thaiföldön rendezendő világbajnokságra, amit ennek az évnek a végén rendeznek meg. Az olaszok ezen a tornán figyeltek fel rám, és érdeklődtek, hogy lenne-e kedvem az SSS Milano csapatában játszani. Az olasz csapat ugyanis ott lehetett a Bajnokok Ligájának legjobb négy csapata között. Úgy gondolták, hogy egy-két játékos leigazolásával a BL megnyerhető. A nem mindennapi ajánlatra igent mondtam, természetesen a vele járó költségeket az olaszok magukra vállalták. Itthon az Astra Kiskunfélegyháza Bulls női futsal edzőjével, Dombó Jánossal megbeszéltem a lehetőséget, aki elengedett a tornára.

– Milyen érzés volt idegenként a csapatban játszani?
– A beilleszkedés nem volt nehéz, mert a felkészülési mérkőzéseken, és az azt követő beszélgetéseken használt jelbeszédben sok azonosság van, csak a szavak mások. Az olasz csapatban hat helyi, három spanyol, két belga és én szerepeltem. Az olasz vezetők és az edző igen sok segítséget adtak egymás megismeréséhez.

– Milyen élményben volt része a BL-ben?
– Csodálatos és leírhatatlan érzés volt. A döntőbe jutásért a tavalyi BL-győztes orosz csapattal kerültünk össze. Azon a mérkőzésen én szereztem az első gólt, ami megnyugtatott bennünket, őket pedig hibázásra és kapkodásra késztette. A találkozón 4–0-ra nyertünk. A döntő mérkőzésen telt ház, kétezer néző fogadott bennünket. Mivel a tévé is közvetítette a meccset, nagyon feldobott hangulatban volt az egész csapat. Akkor éreztem meg először, hogy BL-győztesek is lehetünk. A fináléban 3–0-ra nyertünk egy moszkvai csapat ellen. Az olasz edzőm teljesen szabad kezet adott, kötetlenül játszhattam. Az Astrában szerzet állóképességemet jól kamatoztattam a tornán, ha kellett védőt vagy éppen támadót játszottam, a sok futáson volt a hangsúly.

– Lesz-e folytatása a külföldi szereplésnek?
– Igen, április 23. és 27. között Olaszországban veszek részt bajnoki tornán, és nagyon várom már a társaimmal való találkozást. Jövő év februárban a spanyolotszági Huelvában címvédőként veszünk részt a Bajnokok Ligájában. Előtte pedig a magyar hallássérült válogatottal Thaiföldön szeretnénk jól szerepelni a világbajnokságon.

 

Ezek is érdekelhetik