Sport Bács-Kiskun

2007.12.11. 19:26

Jó évet zártak a siklóernyősök

A Kecskeméti Siklóernyős Egyesület szervezésében Kunszálláson idén másodszor rendezték meg az Alföldi Évszakok siklóernyős távrepülési versenysorozatot.

Melján János

A versenyt 117 km-es szabad és 65 km-es háromszög vonalú távrepüléssel Vértes Balázs budapesti pilóta nyerte meg, (a magyar siklóernyős rangsor első helyezettje), aki az első repülése alkalmával Hercegszántón szállt le, míg a második repülése végén a kunszállási felszállóhelyre szállt vissza.
 
Második helyen végzett Melján János kecskeméti pilóta, (egyesületvezető), 108 km-es, 92 km-es és 108 km-es repüléssel. Harmadik lett Balázs Róbert szentkirályi pilóta, (az egyesület hátimotoros szakosztályának vezetője), 71 km-es szabad vonalú és 23 km-es háromszög vonalú távjával.

A siklóernyősök ezeket az eredményeket segédmotor nélkül, csupán a levegőben található feláramlások segítségével érték el. A repülési naplókból jól látszik, hogy a pilóták gyakran 3-5 métert is emelkedtek másodpercenként tartósan, repüléseik 2,5 - 4,5 óra időtartamúak voltak, óránként 20-35 km-t tettek meg és 2000 méter feletti magasságokba is feljutottak.

A kecskeméti pilóták egyike akár a harmadik helyen is végezhetett volna, de a verseny szigorú igazgatósága nem fogadta el eredményét, mert az igazolásként szolgáló GPS készülék által készített elektronikus naplókat nem tudta bemutatni. A pilóta elmondta, hogy részben az akkumulátorok gyenge teljesítménye miatt a készülék többször is hibásan működött, illetve a legnagyobb pontszámú repülésekor nem is volt nála.
 
Érdekesség volt, hogy egy tandem-pilóta az utasával közel háromórás, 67 km-es távrepülés után egy buszmegállóban landolt Orosháza térségében.
 
Az Alföldi Évszakok siklóernyős távrepülési versenysorozatot a Kecskeméti Siklóernyős Egyesület 2008-ban ismét megrendezi.                Internet címük: www.sikloernyo.info

Címkék#sport

Ezek is érdekelhetik