Segítünk!

2007.07.26. 12:32

Nem használja a ház kéményét

Évente kifizettetik a kéményseprési díjat egyik kecskeméti olvasónkkal, aki ezt nagyon igazságtalannak érzi. Sok év óta nem használja a kéményt, mert gázkonvektorral fűt.

T. V.

Ettől függetlenül ellenőriznek és fizettetnek. A kérdése az, hogy jogos-e a szolgáltatást végző Filantrop Kht. eljárása. A kötelezÕ közszolgáltatá-
sokra vonatkozó törvénynek már a nevében is benne van, hogy ezeket a szolgáltatásokat kötelezÕen el kell végezni, és igénybe kell venni.

Süveges Zoltán, a Filantrop Kht. főmérnöke elmondta: a kéményseprés esetén a kötelező közszolgáltatás vonatkozik a használatban lévő kéményekre, ideértve a tartalékkéményt is. A használaton kívüli kéményre nem vonatkozik, azt a szolgáltatónak elvégeznie nem kell, és a tulajdonosnak nincs érte fizetési kötelezettsége. Csakhogy – és olvasónk esetében feltehetően erről van szó – annak feltételei vannak, hogy egy kémény használaton kívülinek minősüljön. Ilyen feltétel például, hogy a bekötőnyílás, a tisztítónyílás legyen elzárva.

A Petőfi Népe olvasójának kell kérnie, hogy a kéményt használaton kívülinek minősítsék. Ekkor a kéményseprő ellenőrzi, hogy a kémény lezárása megfelel-e a feltételeknek, és csak ezután minősítik használaton kívülinek. Amennyiben a kéményre bármilyen kályha, egyéb tüzelÕberendezés van csatlakoztatva, akkor az nem használaton kívüli, hanem tartalékkéménynek  minősül, melyre szintén vonatkozik a kötelezÕ közszolgáltatás.

Címkék#Segítünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!