Segítünk!

2007.07.18. 11:10

Kaphatja-e még a pótlékot?

Születése óta súlyos egészségügyi problémákkal küzd egyik olvasónk gyermeke. Látása és hallása is erősen sérült.

T. V.

Idén végezte el a szakmunkásképzőt, kapja a közgyógyellátást és a vakok járadékát. A szülő eddig kapta utána az emelt összegű családi pótlékot, ám nem tudja, hogy a jövőben ez jár-e.

A Magyar Államkincstár regionális igazgatóságának családtámogatási irodájától megtudtuk: a hatályos jogszabály értelmében az után a tartósan beteg gyermek után, akire tekintettel a szülő a gyermek 18. életévének betöltéséig magasabb összegű családi pótlékban részesült, úgy továbbra is a magasabb öszszegű családi pótlékot kell folyósítani mindaddig, míg gyermeke közoktatási intézményben folytat tanulmányokat.

Olvasónk esetében 2007. június 30-áig volt jogosult a szülő a magasabb összegű családi pótlékra – feltéve, hogy gyermeke középfokú tanulmányokat tovább már nem folytat. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a családi pótlék mindenképpen megszűnik.

A gyermek ugyanis saját jogán családi pótlék iránti igényt nyújthat be a családtámogatási irodához. Ez esetben az Országos Orvos Szakértői Intézet (OOSZI) orvosi bizottságának felülvizsgálata alapján – ha a gyermek munkaképesség-csökkenése eléri a 67 százalékot – a szakvélemény érvényességének végéig a gyermek maga jogosult a magasabb összegű családi pótlékra, ha rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.

T. V. -->

Címkék#Segítünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!