A Kandó Téged is vár!

Az általános iskolákban az utolsó évesek számára a január mindig a továbbtanulás, a pályaválasztás izgalmával telik. A Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája mindig kiemelt figyelemmel fordul a korosztály felé, és változatos képzési struktúrával, élményeket adó programokkal várja az általános iskola végzős diákjait.

Iskolánk 2018. augusztus 1-jén lesz 50 éves. Az elmúlt évtizedekben, céltudatos munkánk eredményeként, a KSZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája városunk és térsége meghatározó szakmai képzést nyújtó iskolájává vált. Több évtized alatt a szervezeti keretek sokszor megváltoztak, az iskola elkötelezettsége a szakmai képzés iránt mégis változatlan maradt. Az itt végzett fiatal szakemberek keresettek a kis- és nagyvállalatok körében. Széleskörű gyakorlati tapasztalatokkal támogatott ismereteikkel pedig bekapcsolódnak a szakirányú felsőfokú képzésekbe is. Jelenleg 128 alkalmazottal azon dolgozunk, hogy sikeresem felkészítsük a több mint 1100 tanulót – hét ágazatban és 19 szakképesítésben – az érettségi és a szakmai vizsgákra.

Merre tovább?

A továbbtanulás előtt álló általános iskolások számára mindig nehéz a döntés, hogy a középiskolák számos kínálata közül melyiket válasszák.

A Kandóba elsősorban azokat a tanulókat várjuk, akik a műszaki életben érzik jól magukat. Minden képzési formánk kimenetele lehet érettségi vizsga: a szakközépiskolában 3 év szakképzés, majd 2 év érettségire felkészítő képzés, a szakgimnáziumban 4 év érettségire felkészítés és szakmai képzés történik. Az itt érettségizett tanuló az addig tanult szakmai ismereteit 1 év alatt technikusi szintre emelheti.

Manapság még sokan úgy gondolkodnak, hogy először érettségit kell szerezni és majd utána alakul az ember sorsa. Ma már létezik egy másik, jól működő út is, egy jó szakma a karrier kezdetét jelentheti. Egy biztos vállalati háttérrel, munka mellett is el lehet jutni a felsőfokú végzettség megszerzéséig. Jó példa erre Dolgos Bálint, volt tanulónk pályája, aki szerszámkészítő szakmában országos 1. helyezést szerzett.

„Nagyszüleim meggyőztek arról, hogy egy szakmai végzettséggel sokkal többre megyek, mint egy sima érettségi bizonyítvánnyal. A szakközépiskolában alapos elméleti és korszerű gyakorlati képzést kaptunk. Végzés után azonnal munkát kaptam a Mercedesnél és 2 év alatt érettségit szereztem. Jelenleg a Neumann János Egyetemre járok, ahol a szakmai gyakorlati feladatok egyáltalán nem jelentenek újdonságot.”

A Kandós diákok együtt örülnek a sikernek, és ha kell, egy emberként fognak össze diáktársaikért

Versenyképes szakképzési kínálat

A versenyképes szakképzés alapfeltétele, hogy olyan szakmákat oktassunk, amelyekre a munkaerő-piacnak szüksége van.
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mindig aktualizáljuk, a gazdálkodó szervezetek igényeivel összehangoljuk szakmai kínálatunkat. A térségben mi indítottuk el a mechatronikai képzést szakközépiskolai és szakgimnáziumi keretek között is. Jelenleg ezek a képzések a legkeresettebbek közé tartoznak. A mechatronika mellett gépészeti, elektronikai, informatikai, faipari, ruhaipari, képző- és iparművészeti ágazataink iránt is élénk érdeklődés mutatkozik. A középiskolát választó nyolcadikos tanulók szinte minden szakmát megtalálnak a szakgimnázium és a duális szakközépiskola szintjén egyaránt:

  • mechatronikai technikus – mechatronikus karbantartó;
  • gépgyártás-technológiai technikus – szerszámkészítő, finommechanikai műszerész, gépi forgácsoló, hegesztő;
  • elektronikai technikus – villanyszerelő;
  • faipari technikus – asztalos;
  • ruhaipari technikus – női szabó

A szakmaválasztékot színesíti a kreativitást igénylő képző- és iparművészeti képzés (festő, grafikus, kerámiaműves, szobrász).
Minden távolabb élő felvett tanulónak a Kecskeméti Szakképzési Centrum kollégiumi elhelyezést biztosít. A duális képzésben oktatott szakközépiskolai szakmáink iránt a vállalati kereslet egyre növekszik, így évről-évre bővítjük a Kandó pályaválasztási marketing tevékenységét, amelybe bevonjuk a gazdálkodó szervezeteket is.

Új megközelítés a pályaválasztásban

A Kandóban úgy gondoljuk, hogy a pályaválasztás előtt álló tanulókat és szüleiket változatos formákban kell megismertetni a szakmai kínálatunkkal. A hagyományos formák mellett ebben a tanévben nagy hangsúlyt kapott az élménypedagógia alkalmazása. A diákok a gyakorlatban, valós körülmények között próbálhatták ki az alapvető szakmai fogásokat.

Pályaorientációs Napon adtunk lehetőséget közel 400 általános iskolai tanulónak arra, hogy egy tanítási napra kandós diákokká váljanak és saját tapasztalásuk alapján szerezzenek információt a Kandóban oktatott szakmákról.

Több kecskeméti és környékbeli általános iskolában tartottunk interaktív szakmabemutatókat a pályaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályos tanulóknak. Az érdeklődők dolgozhattak fával, textillel, fémmel, készíthettek elektromos áramköröket, programozhattak robotot, rajzolhattak digitális rajztáblán, vagyis kipróbálhatták oktatott szakmáink egyszerűbb eszközeit, szerszámait.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, iskolánk tanműhelyében, több mint 200 általános iskolás tanuló vett részt tevékenységközpontú szakmabemutató foglalkozásokon. Azt tapasztaltuk, és ezt a visszajelzések is megerősítették, hogy a pályaválasztás újszerű megközelítését nagy érdeklődéssel fogadták a tanulók.

Több általános iskola visszavárja, illetve jelezte, hogy szívesen bekapcsolódna a programba. Pályaválasztási tevékenységünket nyári pályaorientációs táborral folytatjuk, ahová szeretettel várunk minden olyan általános iskolást, aki saját képességeinek felfedezésével, érdeklődési körének megfelelően, tudatosan szeretne szakmát választani. A táborban játékos feladatokon keresztül fejleszthetik önismeretüket, kipróbálhatják magukat szakmáinkban, hozzájárulva ezzel is a sikeres pályaválasztásukhoz.

Az érdeklődők figyeljék a honlapunkat, ahol a részletekről hamarosan tájékozódhatnak. (www.kkando.hu)

A diákok gyakran szerveznek közös programokat

Élen a duális szakképzésben

A szakközépiskolai képzésben minden szakmában biztosított a vállalati gyakorlati képzés lehetősége. A tanulók egy része már a 9. évfolyamon is köthet tanulószerződést. A mechatronikus karbantartók és a szerszámkészítők a Mercedesnél; a finommechanikai műszerészek a Phoenix Mecanonál; a hegesztők az IQ és a Bosal Kft.-nél; a szerszámkészítők a KNORR-nál sajátíthatják el a szakmai fogások alapjait.

A többi szakközépiskolai szakmában az iskola korszerűen felszerelt tanműhelyeiben történik az alapozó képzés, melynek teljesítése után a tanulókat a duális szakképző partnerekhez irányítjuk. A gépi forgácsolók és a mechatronikus karbantartók a HILTI és a MAG Hungary, az asztalosok a Herczeg és Társa, a női szabók a RÖSCH vállalatnál, a villanyszerelők elsősorban kisvállalkozásoknál folytatják a szakmai gyakorlati képzést.

A Kandó szoros kapcsolatot tart duális szakképző partnereivel a teljes oktatási folyamat alatt. Ennek eredményeként a legkorszerűbb szakmai tartalmak jelennek meg az oktatási gyakorlatban.

A 2018/2019-es tanév

Oktatott szakmáink közül a 2018/2019-es tanévtől hiányszakma az asztalos, a faipari technikus, a gépgyártás-technológiai technikus, a gépi forgácsoló, a hegesztő, a női szabó, a szerszámkészítő és a villanyszerelő.

A hiányszakmák választása mellett szól a szakképzési ösztöndíj, amely 10.000 – 35.000 Ft/hó támogatást biztosít, tanulmányi eredménytől függően, a tanulóknak. Ezenkívül a tanulók tanulószerződésük alapján is kaphatnak juttatást, amely a kandós szakmák esetében kb. 20.000 Ft/hó összegtől indul. A felső határa ennek duplája is lehet, vállalattól és szakmától függően.

Országos sikerek

Munkánk sikerét elért eredményeinken és volt tanulóink visszajelzései alapján is le tudjuk mérni. Az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is nyertesei voltak a szakmai versenyeknek a kandós diákok, 6 dobogós és több mint 20 értékes helyezéssel gazdagították az iskola sikertörténetét. Különösen a szerszámkészítőink, informatikusaink, mechatronikai technikusaink, művészetis tanulóink remekeltek a szakmai versenyeken.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2017-ben a mechatronikai technikusok versenyén Kövér Dániel és Meggyesi János álltak a dobogó két legmagasabb fokán.

Kövér Dániel jelenleg a Szent István Egyetemen tanul, mechatronikai mérnöknek készül. „Az iskolai technikus képzés megerősített abban az elképzelésben, hogy érdemes mechatronikát tanulni: sokrétű, érdekes szakma, jó jövőképpel. Rengeteget jelentettek a versenyek, hiszen elméleti és gyakorlati tudásunk egyaránt bővült. A megszerzett tudás nem korlátozódik a verseny időszakára, hanem előnyt jelent az egyetemi tanulmányoknál is.”

Meggyesi János a BME villamosmérnök hallgatója. „Az általános iskola elvégzésekor nem igazán tudtam, hova tovább. A mechatronikát azért választottam, mert gépészeti és elektronikai ismereteket egyaránt tartalmaz, a Kandóról pedig sok jót hallottam. A négy év és a technikus képzés a szakma sokoldalúságát mutatta meg, segített pontosítani, hogy melyik az a terület, ami igazán érdekel. Az elektronika mellett döntöttem, így kerültem a villamosmérnök szakra.”

Innováció

A Kandóban folyamatosan jelen van az innováció. Mechatronika, elektronika és informatika szakos tanulóink aktív közreműködésével épül az energiatakarékossági versenyen induló elektromos autó, házilagos kivitelezésű karosszériával, saját tervezésű vezérlőegységgel és hajtásrendszerrel. A Shell Eco-marathon nemzetközi versenyen, a Kandó Electric csapat, felsőoktatásból érkező csapatokkal versenyezve, évek óta tartja magát az európai középmezőnyben.

Az autóépítő team munkájában részt vesz Tóth István, 11. évfolyamos informatika szakos tanuló, aki országos Webprogramozó versenyen 2. és 4. helyezést ért el. „A Kandót azért választottam, mert ismerőseim azt mondták, hogy jó színvonalon folyik az informatika oktatása. Tanáraink minden segítséget megadnak, széleskörű programozói alapismereteket sajátítunk el, irányítják a kísérletezést.”

A Kecskeméti Szakképzési Centrum sikeresen pályázott a GINOP 6.2.3-17 kiírásra, amelynek köszönhetően a Kandóban valósul meg egy Digitális Közösségi Alkotóműhely. A műhelyben a legkorszerűbb 3D technológia megismerésére és gyakorlására lesz lehetőség. A telepített eszközök közös tulajdonsága, hogy mindegyike számítógép-vezérlésű. A Digitális Közösségi Alkotóműhely lesz az a hely, ahol a tanulók megvalósíthatják álmaikat.

Színes diákélet

Az oktatás mellett nagy szerepe van a diákéletnek is. Változatos iskolai és iskolán kívüli események színesítik a diákság mindennapjait. Részt veszünk olyan városi programokon, mint a Fringe Fesztivál, a Tanévzáró fesztivál, és rendszeresen látogatunk színházi-, és operaelőadásokat, valamint múzeumokat. Iskolán belül a Diákönkormányzat sport-, zenei-, és önfejlesztő programokkal várja a kikapcsolódni vágyó érdeklődőket.

Oláh Enikő 11. osztályos tanuló a Kandó Diákönkormányzatának vezetője. „A diákönkormányzat önálló klubhelyiséggel rendelkezik ahol közös filmnézés, gitárdélután színesíti a klubéletet. A diákönkormányzat szervezi a 9. évfolyamosok Fecskeavatóját, az Öregdiákok találkozóját, a Farsangi bált, a Diáknapot és az egyedülálló Kandós-estet. Ezek a programok lehetővé teszik, hogy az iskola ne csak a tanulás, hanem a szórakozás területe is legyen, egyfajta második otthon, ahol a diák jól érzi magát, és a szülő is biztonságban tudja.”

Az ERASMUS+ program keretében a diákok három országban jártak

Nemzetközi programok

Diákjaink az iskolában töltött évek alatt az ország határain túl is kipróbálhatják magukat. Az ERASMUS + program keretében hat európai iskola diákjaival valósítottunk meg egy jelentős kulturális projektet. A közösen végzett munka során tanulóink eljutottak Portugáliába, Franciaországba és Németországba. Ezeken a találkozókon az is kiderült mindenki számára, hogy a mai gyerekeknek, bárhol is éljenek Európában, hasonló dolgok okoznak nehézséget, ugyanazok a dolgok tetszenek, ugyanazt a trendi zenét hallgatják és mindig örülnek egy nyertes játszmának.

KSZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája jó választás, mert piac- és versenyképes szakmák oktatása folyik. Az ide járó diákok az elvégzett iskolai munka után biztonsággal lépnek be a munka világába, vagy sikeresen tanulnak tovább.
A hozzánk jelentkezőknek csak azt kell eldönteniük, hogy a kezdetben inkább szakelméletet adó szakgimnáziumot, vagy a szakmai gyakorlatot magasabb óraszámban nyújtó szakközépiskolát választják. Bárhogy is döntenek, a Kandó jó választás!

 

Hozzászólások

átgondolt döntés
Tudatosan vásárolnak a magyar fogyasztók
eb 2020 / 3 perce
Először fordul elő, hogy a házigazda nem lesz ott a tornán
A csütörtöki játéknapon eldőlt, hogy Azerbajdzsán biztosan nem lesz ott a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságon: a torna történetében a Kaszpi-tengeri országé az első olyan válogatott, amely házigazda lesz, de nem vehet részt a versenyben.
Gyász
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, a Margaréta Otthon dolgozóinak, akik BARNA JÓZSEF temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Szeretett Édesanyánkra özv. GÁL MIHÁLYNÉ halálának 25. évfordulóján. Négy gyermeke és hét unokája.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH DEZSŐNÉ Kata kecskeméti lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 21-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Megyek az úton, de ne sirassatok, Földi életemből csak ennyi jutott. Isten minden embernek kimérte, Kinek hol a kezdete és hol a vége." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH FERENCNÉ Kovács Rózsa kecskeméti (Borbás) lakos, 60 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2019. november 19-én, 10.00 órakor helyeztetjük örök nyugalomra a szentkirályi Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak akik Édesapámat, KOVÁCS MIHÁLYT utolsó útjára elkísérték, a szeretet virágaival búcsúztak Tőle. Szerető Család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik ALFÖLDYNÉ DOBOZI ESZTER temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
DR. MAKKAI CSILLÁRA Drága kislányunk! HALÁL NINCS. A CSILLAGOK ÖRÖKKÉ ÉLNEK. Anyu, apu
"Ha majd leszáll az éj válassz magadnak egy szépen fénylő csillagot... az a fénypont vigyáz majd rád... ha hiszed azt, hogy ott vagyok..." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy ÁGOSTON KRISZTINA 41 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. november 18-án, 13.00 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TRANAVECZ MÁRIA ballószögi lakos, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 18-án, 15.00 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÁGÓ BÉLÁNÉ Földesi Ilona - Icuka - helvéciai lakos, 78 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 18-án, 11.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél, Szívünkben itt él emléked örökre, ha látni akarunk, felnézünk az égre, A csillagok között utazol tovább, ott várj ránk, ha időnk lejárt." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Özvegy HAJNAL ANDRÁSNÉ Adamik Erzsébet életének 89. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. november 19-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BUSA LÁSZLÓNÉ Bende Irén Helvécia-matkói lakos, 89 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 15-én, 14.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." GEIGER FERENC halálának 20. évfordulójára. Felesége, édesanyja, testvérei és akik ismerték és szerették.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CZ. KOVÁCS MIHÁLYNÉ Wágner Ilona kecskeméti lakos, 81 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. november 15-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
"Csak az idő múlik Feledni nem lehet Szívünk örökké őrzi emlékedet." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS PÁL DÁNIEL kecskeméti lakos, 82 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 15-én, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben (Irinyi u-i). Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARNA JÓZSEF a Margaréta Otthon lakója 97. életévében elhunyt. Temetése 2019. november 14-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyitlvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen..." Fájó szívvel tudatjuk, hogy id. HUNYADFI FERENC 70 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 14-én, 9.45 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Madi család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." id. CSIKAI KÁLMÁN (1944. 03. 05 - 1994. 11. 13.) halálának 25. évfordulóján. Szerettünkért szentmisét tartunk 2019. november 13-án, 18.00 órakor a kecskeméti Nagytemplomban. Szerető felesége Katika, fia Kálmán és Robi, menye Kriszti és Zsuzsa és az unokák Krisztike, Kálmi, András és Robcsi.
"Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, s pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ALMÁSI FERENC lakiteleki lakos, 72 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2019. november 13-án, 11.00 órakor kísérjük a lakiteleki Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PINTÉR ISTVÁN ballószögi lakos, életének 64. évében elhunyt. Temetése 2019. november 13-án, 9.00 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Testi-lelki egészség / 30 perce
Tippek, hogy mindig jó bőrben maradjon
BÁCS-KISKUN / 40 perce
Vonaton és kamionon is próbálkoztak a határsértők
police.hu
Az én XX. századom / 47 perce
New Yorkban vetítik Enyedi Ildikó felújított első filmjét (videó)
47 perce
Tapasztalatokat cserélnek a polgármesterek
Koós Kata
A jövő mérnökei / 1 órája
Rendkívül tehetséges minden fiatal, aki részt vett a WRO-on
Kecskemét  / 1 órája
Diákok ismerkedtek az újraélesztéssel
Sebestyén Hajnalka