szponzorált tartalom

2018.08.23. 16:00

Izsákon avatják fel a magyar bajnokokat

Augusztus 23. és 26. között Bács-Kiskun megye lovasfővárosa, Izsák ad otthont az „A” kategóriás póni egyes, kettes és négyes fogatok, valamint a kettes és négyes fogatok országos bajnoksága döntőjének, illetve a Négyes Fogatok Nemzetközi Világ­kupa-fordulójának.

Minden versenyszám sok izgalmas pillanatot ígér

Péntektől az izsáki fogathajtó pályára várják a lovassport szerelmeseit, és azokat, akik közelebbről is szeretnének megismerkedni a lovassport szépségeivel, izgalmaival. A Magyar Lovas Szövetség és a fogathajtó­szakág 49. alkalommal rendezi meg a fogathajtósport „A” kategóriás magyar bajnoki döntőjét. Csütörtökön technikai értekezletet tartanak, majd péntektől vasárnapig zajlanak a versenyek.

Pénteken 9 órakor kezdődik a díjhajtás, ahol elsősorban a lovak idomítottságán van a hangsúly. Szombaton 10 órakor startol el a maratonhajtás, melynek keretében az állóképességet, a felkészültséget, a hajtó ügyességét nézi a zsűri. Végül vasárnap 11 órakor az akadályhajtás szerepel a versenyprogramban, ahol az ügyesség számít. Az eredményeket 14 órakor hirdetik ki, melynek keretében felavatják a bajnokokat.

Minden versenyszám sok izgalmas pillanatot ígér

A magyar bajnokság döntője mellett a verseny egyben a nemzetközi világkupa fordulója is. A világkupán 16 négyes fogat indul, a nemzetközi zsűriben román, német, svájci és két magyar bíró értékeli az eredményeket.

Az esélyekről elmondható, hogy nagy valószínűséggel egyik kategóriában sem nyer az elmúlt évi bajnok. A két vecsési világbajnok párbaja azonban külön csemegét ígér.

Mondok József úgy véli, a kettes fogatoknál esélyes Hódi Károly (Szeged), Kákonyi Norbert (Tolna megye), Papp János (Mezőhegyes) és a hazai pályán induló Szabó Pál (Izsák).

Izsák méltán nevezhető Bács-Kiskun megye lovasfővárosának. Negyed évszázados múltja van a lovassportnak. A város minden évben helyet ad rangos fogathajtóversenyeknek. Tizenöt éve az izsáki sportpályán avatják fel a magyar bajnokság győzteseit. Mondok József polgármester hosszú évekkel ezelőtt elkötelezte magát a lovassportok mellett, nemcsak helyi, hanem országos szinten is sokat tesz a sportág népszerűsítéséért a Magyar Lovas Szövetség alelnökeként.

2017. évi országos bajnokság döntőjén a győztesek csoportja

Izsákon hosszú évtizedekre visszanyúlóan nagy múltja van a lovak iránti szeretetnek. Családok sokasága tartott lovat, alkalmazta munkája során, mondhatni összeforrt az életük. A mai napig hatalmas tisztelettel vannak az állatok iránt, így a lovasversenyek is sokakat vonzanak. De nemcsak Izsákon, hanem a környékbeli településeken élők is szívesen látogatnak el a rangos fogathajtóversenyekre az izsáki sportpályára.

Mondok József hozzátette: a lovas szövetség szakvezetése kiemelten fontosnak tartja a szakemberképzést és az utánpótlás-nevelést. Az utóbbi években sajnos az utánpótlás sok gondot ró a szakvezetésre. Ebben nagy előrelépést jelentene, ha minél több iskola bevezetné a tananyagba a lovaglást, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban megismerkedjenek ezzel az ősi magyar sporttal.

Izsákon hetedik éve sikerrel zajlik a lovasoktatás az iskolában. A képzésben a 3-5. osztályosok vesznek részt, mely nagyon népszerű a diákok körében. A szülők is örömmel veszik, hogy gyermekük megtanul lovagolni.

Egy kis történelem

Az első magyar bajnokságot a fogathajtószakágban 1969-ben írták ki, ekkor csak 4-es kategóriában, első magyar bajnok Fülöp Sándor (Kecskemét), a királyi kategóriában Bozsik József 9 alkalommal nyert magyar bajnoki címet, a 48 bajnoki címen 15 hajtó osztozott. 2017-ben a bajnok ifj. Dobrovitz József (Vecsés) volt.

A 2-es fogatoknál 1979-ben írták ki első alkalommal a magyar bajnokságot. Sztana István (Kecel) lett az első magyar bajnok, Lázár Vilmos 13-szor nyert egyéniben magyar bajnoki címet, ő a csúcstartó. A 38 év alatt a magyar bajnoki címen 17 hajtó osztozott. 2017-ben a bajnoki címet Papp János (Mezőhegyes) érdemelte ki.

Az 1-es fogatoknál 1994-ben írták ki először a magyar bajnokságot. Az első magyar bajnoknak dr. Eőry Istvánt (Tahitótfalui LK) avatták fel. A 23 év alatt a bajnoki címen 12 hajtó osztozott, hárman tudtak triplázni, Jámbor Vilmos (Kisbér), Gáspár Zoltán (Kecskemét Hírös LK), Nyúl Katalin (Kecskemét Hírös LK). Az elmúlt évi bajnok Nyúl Katalin (Kecskemét Hírös LK) volt.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában