hirdetés

2021.01.18. 00:01

Így enyhítsük a szúnyogcsípés okozta kellemetlen viszketést

Amikor beköszönt a nyár, megérkeznek a szúnyogok is. Ha esős idő volt, akkor még gyorsabban elszaporodnak, hiszen a szúnyog a pangó vízbe teszi a lárváit, melyek akár egy hét alatt is kifejlődhetnek, ha megfelelőek a körülmények.

PR cikk

Így, ha egy kellemes nyári napon sétára indulunk, vagy csak kimegyünk a kertbe, biztosak lehetünk benne, hogy a szúnyogok is ott lesznek, és alig várják, hogy megcsíphessenek minket. Ezek a kellemetlen rovarok mindenhol ott vannak, és ha nem védekezünk ellenük, az otthonunkba is utat találnak.

Megzavarják az álmunkat, zümmögnek, és ha nem figyelünk, akkor reggelre apró, viszkető pöttyökkel ébredhetünk. A szúnyogcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, egyes esetekben annyira viszket, hogy könnyen véresre is vakarhatjuk, kisebesedve pedig el is fertőződhet.

Ha már megcsípett minket egy szúnyog, mindenképp enyhíteni kell a kellemetlen tüneteket, hogy ne sebesedjen ki, és lehetőleg minél hamarabb elmúljon a csípés után maradt piros pötty is. Erre már számos módszer létezik, gyógyszeres és természetes egyaránt.

Hogyan reagál az emberi szervezet a szúnyogcsípésre?

De mi is történik a bőrünkkel, amikor megcsíp minket egy szúnyog? A bőrünk érzékeli az idegen anyagot, ami szervezetünkbe jut a csípés során, és azonnal válaszreakciót ad. A szúnyog nyálában lévő anyag véralvadásgátló, értágító és viszketést okozó fehérjéket tartalmaz, melyek a kipirosodást és a bőr megduzzadását is okozza.

A szervezetünk erre azonnal reagál, és hisztamint termel, melynek köszönhetően a hajszálerek kitágulnak. Emiatt fokozódik a vérellátás, és az immunválasz is gyorsabb lesz.

De nem minden ember reagál egyformán a csípésre. Van, aki meg sem érzi, sőt még a bőre sem pirosodik ki vagy duzzad meg. Egyes emberekben viszont egy szúnyogcsípés is komoly allergiás reakciót válthat ki, ami megjelenhet csalánkiütések formájában, de akár anafilaxiás sokként is, ami már nagy nagyon súlyos következményekkel járhat.

A legtöbb ember bőre csak kellemetlenül viszketni fog, kipirosodik és megduzzad. Nem kell ahhoz komoly allergia, hogy egy csípés is nagyon kellemetlenné váljon. Egy másik apró élősködőről, a bolháról ezen a linken olvashat.

Trükkök a viszketés ellen

A viszketés akkor is az őrületbe tud kergetni minket, ha csak egyetlen apró szúnyogcsípésről van szó. Mivel könnyű elvakarni, ami aztán sebesedéshez, vagy akár elfertőződéshez is vezethet, érdemes tenni valamit a viszketés ellen is.

Sokféle készítményt vásárolhatunk a patikában, de számos praktika és trükk is létezik a viszketés kezelésére. Az egyik ilyen módszerhez nem kell más, mint egy banánhéj. Csak néhányszor kell bedörzsölnünk vele a csípés helyét, nemcsak a viszketés múlik el, de a duzzanat is.

Szintén jó megoldás a szódabikarbóna, melyhez egy kis vizet kell adnunk, és az így keletkezett pasztával bekenni a csípéseket. Az almaecet is egy nagyon univerzális megoldás, mely a szúnyogcsípés kezelésében is hatékony.

Mártsunk bele egy vattakorongot egy kis almaecetbe, és ezzel ecseteljük be a csípés környékét, rajta is hagyhatjuk borogatásként 10-20 percig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában