szponzorált tartalom

2019.12.11. 07:00

A nők is lehetnek kiváló vállalkozók

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara no­vember 20-án első alkalommal rendezte meg a Vállalkozó Nők Világnapját Kecskeméten. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalkozó nők gazdaságban betöltött szerepére, helyi közösséget építsenek és együttgondolkodással elősegítsék a női vállalkozások fejlődését.

Horváth Péter

Első alkalommal rendezték meg Kecskeméten a Vállalkozó Nők Világnapját

Fotó: BUS CSABA

Az eseményt Gál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, hogy a nők olyan készségekkel, velük született tulajdonságokkal rendelkeznek, melyekre bátran lehet vállalkozást építeni. – Aki önök közül vállalkozóvá szeretne válni, vagy vállalkozóvá vált, minden elismerést megérdemel, mert vállalkozónak lenni csodálatos, de nagyon nehéz dolog is – mondta az elnök. Hangsúlyozta, hogy a női vállalkozókkal és vezetőkkel pozitív tapasztalatai vannak, mert a szakmaiságon túl átsugároznak a női attitűdök. Emlékeztetett: egy szervezet akkor tud jól működni, ha a nemek képviselői egyenlő arányban kapnak szerepet a működésben.

A Vállalkozó Nők Világnapjának magyarországi nagykövete, Keveházi Kata kérdésünkre a rendezvény céljáról beszélt. Elmondta, hogy a rendezvény egy globális kampány része, melyben 144 országban hívják fel a vállalkozó nők gazdasági szerepére a társadalom figyelmét. Olyan helyi lehetőségekre fókuszálnak, melyek a női vállalkozások szerepét tudják növelni a társadalmakban. Magyarországon idén második alkalommal, Kecskeméten pedig először rendezték meg az eseményt. A szervezők törekvése, hogy a globális mozgalomhoz csatlakozva országos mozgalommá terebélyesedjenek a helyi rendezvények.

Az eseményt Utasi Melinda, a kamara gazdasági igazgatója szervezte, aki a szervezés mellett workshopot is tartott Vállalkozói szellem – engedjük ki a palackból! címmel. A műhelymunka során a vállalkozói készségekről beszélgettek a résztvevők, és a foglalkozáson az önismeret útján találhattak rá azokra a belső mozgatóerőkre, melyek a sikeres vállalkozásépítéshez szükségesek, majd az erősségeiket jobban megtanulhatták használni.

Utasi Melinda hangsúlyozta, hogy a vállalkozó nők általában kevésbé érzik saját erejüket, és meg kell tanulniuk úgy tekinteni erényeikre, mint erőre, s nem mint természetes adottságra. Például egy családanya, aki családja életét nap mint nap szervezi, a pénzügyekről gondoskodik, minden bizonnyal vállalkozását is képes sikeresen szervezni és gazdálkodását jól megtervezni. A nők adottsága a jobb együttműködési készség és egyensúlyra törekvés, mindezek mellett pedig nagyon kitartóan képesek a céljaikért dolgozni. A közhiedelemmel ellentétben a nők igen racionálisak a vállalkozás és a családi élet területén, ami szintén kiváló tulajdonság a sikeres vállalkozás felépítéséhez. Utasi Melinda kiemelte, hogy az elindulásnál nagyon fontos, hogy a nők képesnek találják magukat céljaik eléréséhez, emellett nagyon sokat kell tanulniuk a vállalkozásról, a jogszabályokról és a vállalkozói környezetről. Ebben tud segíteni a kamara, valamint a Család és KarrierPont segít a kommunikáció, az önismeret fejlesztését célzó képzésekkel is.

Első alkalommal rendezték meg Kecskeméten a Vállalkozó Nők Világnapját

Az első esemény emlékére emlékfát ültettek a szervezők, a délután további részében előadások hangzottak el a vállalkozói lét kihívásairól Csatos Erikától, az esemény regionális védnökétől, a sztereotípiák szerepéről Kovács Anita HR szakértőtől és a nők vidék- és gazdaságfejlesztésben betöltött szerepéről Tóth Godó Valéria közgazdásztól. Az eseményen panelbeszélgetést is tartottak az utóbbi témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában